Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Zmrzka, zmrzlina ... to je lahoda

25.jún 2023
Zmrzka, zmrzlina ... to je lahoda

Bez nej to v lete jednoducho ani nejde. Niekto má radšej točenú, niekto kopčekovú a niekto holduje len nanukom. Od vanilkovej, smotanovej cez ovocnú až po extra špeciálne príchute ako je tiramisu, sušienková, atď ... Viete, že výbornú zmrzlinu si môžete vyrobiť aj doma? Skúšali ste to? Na konci tohto článku môžete nájsť pár receptov.

Zmrzlina je mrazený mliečny výrobok, ktorý sa pripravuje zo zmesi smotany alebo mlieka, cukru, vajec a prísad ako je napríklad ovocie, čokoláda, vanilka, atď.

Niečo málo z histórie

Už v starom Grécku a starom Egypte poznali sneh a ľad ochutený medom alebo ovocnou šťavou. O tom, ako naozaj vznikala existuje mnoho verzií. Údajne to mal byť nárok Mongolov, čo ju rozšíril. Pripravovali ochutené nápoje z mlieka. Kvôli chladnému počasiu nápoje zmrzli. Recepty na takto vyrobenú zmrzlinu mal v trinástom storočí priviezť do Európy cestovateľ Marco Polo. Podľa inej štúdie vraj prvá zmrzlina vznikla vďaka Číne a čínskemu národu. Od nich potom recept prebrali Arabi a Peržania. Od Arabov sa naučili robiť zmrzlinu Taliani a jej výrobu rozšírili ďalej po Európe (arabské slovo scherbet znamená sladký sneh, z toho vzniklo talianske slovo sorbetto, teda sorbet). Pravá talianska zmrzlina nie je vyrobená z vody, rastlinných tukov a umelých prísad, ale zo smotany a čerstvého ovocia. To sa odráža na jej kvalite a cene. Zmrzlina vyrobená z prírodných surovín má vždy menej jasnú farbu ako zmrzlina z umelých ingrediencií. Na počiatku bola konzumácia zmrzliny výsadou najvyšších spoločenských kruhov. Obľúbená v strednej Európe sa stala až v prvej polovici 18. storočia. Vyrábala sa zo žĺtkov šľahaných s cukrom a smotany, do ktorých sa pridávalo ovocie, vanilka alebo kakao. Výroba zmrzliny v slovenských cukrárňach sa rozšírila počiatkom 20. storočia. V roku 1903 bol patentovaný zmrzlinový kornút a v roku 1921 bola vyrobená prvá zmrzlina s drievkom. Roku 1936 bol zostrojený plne automatický rotačný stroj, ktorý zmrzlinu vyrábal. V pražskom Laktose sa zmrzlina začala vyrábať v roku 1949. V dnešnej dobe je kvalitná a naozaj dobrá zmrzlina vzácnosťou.

Výrobky, ktoré sa objavujú na pultoch pod označením "zmrzlina," sú prevažne mrazené krémy, na ktorých výrobu sa používajú rastlinné tuky, ktoré sú pre výrobcov lacnejšie. Na príchute zmrzliny nepoužívajú často výrobcovia originálne ingrediencie, ale náhradky, umelé ochucovadlá a farbivá. Kvalitnú zmrzlinu si môžete vyrobiť aj doma z kvalitných surovín a originalite sa medze nekladú. Zmrzliny musia byť uložené pri teplote -18 ° C alebo nižšej. Zmrzlina je výborná pri liečbe zápalu ústnej dutiny, nechutenstve, ťažkostiach pri prehĺtaní a pomáha aj tehuľkám, ktoré trpia rannou nevoľnosťou. Niektoré prísady môžu naopak prebúdzať alergie alebo pri zlom skladovaní a zlých hygienických podmienkach môžu vyvolať a spôsobiť závažné črevné ťažkosti.

zmrzlina

Mrazené krémy sa delia na:

  • mliečne - musia obsahovať najmenej 2,5% mliečneho tuku, nesmú obsahovať rastlinný tuk
  • smotanové - obsahujú aspoň 8% mliečneho tuku, nesmú obsahovať rastlinný tuk
  • s rastlinným tukom - používa sa rastlinný tuk, najmenej 5 %
  • vodové - neobsahujú tuk - diétna varianta zmrzliny
  • ovocné - vyrába sa z vody, obsahujú najmenej 15% ovocnej zložky (ak sa jedná o citrusy a exotické ovocie, dolná hranica je 10%), nesmie sa do nich pridávať tuk
  • sorbet - musí obsahovať najmenej 25% ovocnej zložky (ak sa jedná o citrusy a exotické ovocie, dolná hranica je 15%), nesmie sa do nich pridávať tuk

Recepty, ktoré môžete vyskúšať i pokiaľ nie ste vlastníkmi prístroja nazvaného zmrzlinovač

Domáca čokoládová zmrzlina s čučoriedkami

Potrebujeme: 150ml smotany na šľahanie, 50g nerafinovaného cukru, 100g čokolády na varenie, 100g mliečnej čokolády, 285ml plnotučného mlieka, 100g čučoriedok

Postup: Mlieko s cukrom privedieme k varu a vmiešame do neho na kúsky nalámanú čokoládu. Zmes dáme dolu z platničky a miešame až do úplného rozpustenia čokolády. Necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme smotanu, vmiešame ju do vychladnutého čokoládového krému a pridáme čerstvé čučoriedky. Potom všetko vlejeme do nádoby a dáme zamraziť. Počas mrazenia je vhodné zmes niekoľkokrát dôkladne premiešať. Zhruba po piatich hodinách je zmrzlina pripravená na servírovanie.

Mrazený jahodový krém

Potrebujeme: 50g práškového cukru, 25g bielkov, 25g jahôd

Postup: Bielky ušľaháme s cukrom, pridáme rozmixované jahody a necháme zamraziť. Nie je potrebné používať zmrzlinovač, zmes počas mrazenia pravidelne miešame.

Ovocný sorbet

Potrebujeme: 550g glukózo-fruktózového sirupu (liter tohto sirupu vyrobíme varením 450g cukru, 450g vody, 60g glukózy a 40g fruktózy), 80g vody, 360g jahôd (či iného sezónneho ovocia), 10g citronovej šťávy

Postup: Najprv si z cukru, rovnakého dielu vody, glukózy a fruktózy uvaríme sirup a necháme ho vychladiť. Potom pridáme zvyšok vody, čerstvé rozmixované ovocie a citrónovú šťavu a necháme mraziť a šľahať v zmrzlinovacom stroji.

Smotanová vanilková zmrzlina

Potrebujeme: 180g cukru, 18g dextrózy, 46g sušeného mlieka, 567g mlieka, 166g smotany, 22g žĺtkov, 1/2 vanilkového lusku

Postup: Všetko sa zmieša a pasteruje na 85 °C (a to vrátane vanilky - pred mrazením nezabudnite vybrať). Následne sa zmes nechá schladiť a vloží sa do zmrzlinovača - bez neho tento recept radšej neskúšajte, hotový produkt by skôr než zmrzlinu pripomínal ľadovú tehlu.

Jahodový "mrož"

Potrebujeme: 0,5kg jahôd, asi 5 lyžíc medu, (podľa chuti) šťavu z polovice citrónu, 0,25kg tvarohu alebo mascarpone (toho trochu menej), dreň z vanilky (nemusí byť)

Postup: Všetko riadne premixujeme a naplníme do pripravených téglikov (napríklad od jogurtu a pod.). Ak máte šikovné formičky vhodné do mrazničky, môžete použiť aj tie. Ak pridáte silnejšie napichovátka alebo malú lyžičku, môžete mať svoje domáce nanuky - namočené do rozpustenej čokolády budú chutiť ešte lepšie.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zmrzlina

http://www.lidovky.cz/jak-vyrobit-domaci-zmrzlinu-letni-recepty-fjq-/dobra-chut.aspx?c=A110718_163149_dobra-chut_glu

[kač]

Zdieľajte tento článok na: