Výhody domácej pekárne alebo inšpirácia na vianočný darček
Moderné domáce pekárne zvládnu všetko za vás. Ich nespornou výhodou je, že viete, z čoho si chlieb robíte. To ocenia najmä a predovšetkým celiaci, ľudia s citlivosťou na lepok. Okrem prípravy chlebov, dnešné pekárne hravo zvládnu prípravy džemov aj marmelád. Nové pekárne ponúkajú množstvo programov na pečenie rôznych druhov chleba od pšeničného až po taliansky alebo francúzsky. Novinkou je možnosť prípravy ražného chleba. V kníhkupectve alebo na internete nájdete množstvo zaujímavých, chutných a tiež špeciálnych receptov, takže nehrozí, že by ste si neporadili. Váš čas šetrí špeciálny rýchly program pre pečenie bieleho a celozrnného chleba, kde doba prípravy nikdy nepresiahne 1 hodinu a 55 minút.
Prečo si kúpiť domácu pekáreň:
- pre tú nádhernú vôňu čerstvého pečiva
- pečením domáceho chleba ušetríte
- môžete si ho upiecť kedykoľvek sa vám zachce
- upečiete si všetko podľa vlastnej chuti, môžete pridať napríklad cibuľu, olivy, oškvarky, údeninu alebo bylinky
- budete piecť zdravšie
- vyhnete sa nepríjemným zapečeným prekvapením
- u väčšiny pekární nájdete tlačidlo na odložený štart, takže ráno alebo po príchode z práce vás môže
vítať vôňa čerstvého chleba - kto má rád tmavé pečivo, má istotu, že je naozaj tmavé z celozrnnej múky, bez prifarbenia a rôznych konzervantov, farbív a inej chémie
- nemusíte sa obávať vysokej spotreby elektriny - uveďme príklad: celý čas pečenia podľa údaja na displeji pekárne je 3,25 hodiny, spotreba el. energie z celej doby pečenia je len 51 minút a za túto dobu spotrebuje 0,3 kW, to znamená, že pri cene 1 kWh cca 0,17 EUR sú náklady na upečenie jedného chleba asi 0.05 EUR
- pretože vypracujete krásne nadýchané cesto, ktoré nikdy v ruke tak dokonale nevypracujete
- môžete v nej pripravovať aj kysnuté cesto na buchty či iné dobroty, ktoré sú u vás doma obľúbené
K čomu všetkému sa pekáreň hodí?
Buď zvolíte program len na miešanie a kysnutie cesta a ďalej potom spracovávate cesto v ruke a pečiete v rúre (napr. rožky, žemle, bulky- plnené aj neplnené, na sladko i na slano), knedle prílohové alebo plnené, záviny sladké i slané, mazance, buchty, koláče, koláčiky, šišky, pizze alebo zvolíte program, kde vám pekáreň cesto zamieša, nechá nakysnúť a upečie - chleby (tmavé, svetlé, toastové), ale aj záviny, buchty, bábovky, mazance, makovce a veľa ďalších dobrôt. V pekárni si môžete urobiť aj oškvarky, džemy, mliečne, ryžové i krupicové, ale aj zemiakovej kaše, rezance do polievky, cesta na vianočné cukrovinky, medovníčky, zapečené zemiaky, cestoviny, šošovicu, guláš, hubovník, akýkoľvek nákyp, rizoto.
Ako domácu pekáreň vyberať
- rozhodne zvážte počet konzumentov
- podľa toho, či chcete pekáreň, ktorá má dva háky alebo jeden (Oficiálne sa uvádza, že pekáreň, ktorá má jeden hák je malá a pekáreň, ktorá má háky dva je veľká. Lepšie však je, orientovať sa podľa veľkosti nádoby na pečenie - niektoré pekárne upečú chleba iba 900 g niektoré aj 1600 g.)
- je dobré si rozmyslieť, aké programy chcete viac využívať a vyberať podľa toho (niektoré pekárne ponúkajú možnosť vlastného nastavenia)
- podľa finančnej čiastky ktorú chcete investovať - pekárne sa dajú zohnať v rozpätí za menej ako 40 EUR, ale aj za viac ako 150 EUR
- moderná domáca pekáreň by mala spĺňať prísne normy pre bezpečnú a spoľahlivú prevádzku, a preto by mala obsahovať osobitné prvky, ako je bezpečnostná teplotná poistka proti prepáleniu alebo ochrana pri vypnutí elektrického prúdu. Tá zaručí, že po obnovení prívodu prúdu prístroj pokračuje v procese pečenia bez nutnosti znovu nastavovať program.
- zaujímavým doplnkom u domácej pekárne je tiež dávkovací automat, ktorý sám a v správny okamih pridá do cesta až 1 šálku ingrediencií, ako sú hrozienka, sušené alebo drvené ovocie, cereálie či ďalšie prísady - toto samozrejme obsahujú pekárne, ktoré sú cennove drahšie
- široké možnosti ovládania tiež zahŕňajú voľbu jednej z troch veľkostí bochníka a kontrolu stupňa zhnednutia kôrky, ktorá môže byť svetlá, stredne prepečená či tmavá podľa toho, akú nastavíte teplotu pečenia
Čo urobiť pred prvým pečením
Ako prvé si určite prečítajte dôkladne návod na obsluhu. Všetky časti, ktoré prídu do styku s potravinami je nutné dôkladne umyť vodou so saponátom, opláchnuť a vytrieť do sucha. Vložte prázdnu nádobu na pečenie aj s hnetacími metlami do pekárne, zatvorte, nastavte program Pečenie a spustite pomocou tlačidla Štart. (Ak napaľujete pekáreň bez formy a hnetačov, veko musí byť otvorené. Vykurovacia špirála totiž pôsobí žiarom na veko a to sa krúti). Nechajte pekáreň zapnutú cca 15 - 20 minút (väčšinou je toto odporúčanie uvedené práve v návode na obsluhu), potom pekáreň vypnite (pridržanie tlačidla Štart/Stop) a nechajte vychladnúť. Mierne zadymenie nie je na závadu - neľakajte sa.
Recept pre úplných začiatočníkov
Z pekárne najprv vyberte nádobu na pečenie, vložíme do nej miesiace háky. Dajte pozor, aby ste ich naozaj poriadne nasadili a začnite pridávať suroviny:
- najskôr musia byť naliate tekutiny (300 ml vody)
- potom si odvážite múku (500 g hladkej múky/časom si môžete zmiešať rôzne druhy múky v pomere akom budete chcieť) a nasypete ju do nádob
- do jedného rohu nasypete soľ (2 lyžičky)
- do druhého rohu nasypete cukor (1 lyžičku)
- ak pečiete so sušeným droždím, nie je nutné priamo na neho dávať cukor, pokiaľ s čerstvým droždím, cukor musíte dať do jamky priamo na droždie
- do ďalšieho rohu pridáte rascu (1 lyžičku)
- v strede múky urobíte jamku, prisypete droždie (1 lyžičku alebo 1/4 kocky čerstvého droždia + cukor) a zasypete múkou
1 lyžička sušeného droždia = 1/4 čerstvého droždia
(1 kocka droždia = 42 g)
Nádobu vrátite späť do pekárne a tú zapnete (zastrčíte zástrčku do zásuvky elektrického vedenia, prípadne zapnete sieťový vypínač), pekáreň sa automaticky zapne vždy na Základný program. U niektorých pekární je tento program nazvaný Klasik, Basic a automaticky je zvolená veľkosť stredná (značenie na pekárni je pre cca 900 g bochník) a kôrka stredná. Samozrejme si môžete sami zvoliť veľkosť chleba, stupeň vyfarbenia kôrky a potom len zapnete tlačidlo Štart. Počas miesenia musíte kontrolovať cesto, mala by vzniknúť nelepkavá, prevaľujúca sa guľa. Počas fázy miesenia sa nebojte otvoriť veko a prípadne dodať múku alebo vodu, ak sa vám konzistencia cesta nebude zdať optimálna. Naopak, keď sa hnetače zastavia, nastáva čas kysnutia, to už pekáreň neotvárajte. Až vaša pekáreň dokončí svoju činnosť, privolá vás akustickým signálom a vy sa môžete radovať zo svojho prvého chleba. Dajte si pozor na nádobu na pečenie. Je po dopečení naozaj veľmi horúca. Vyberte nádobu z pekárne a nechajte ju chvíľu stáť, stačí 10 minút, potom chlieb vyklopte.
Zdroj: http://domacipekarny.dama.cz/rady.php?d=311
http://loskutak.nova.cz/clanek/bydlime/domaci-pekarny.html
[kač]