Vlašské orechy: Prineste si zdravie v predvianočnom čase
Už tisícky rokov zaraďujú ľudia vlašské orechy do stravy a verte, že je na to dôvod. Nie nadarmo sa strom, na ktorom rastú, nazýva orech kráľovský. Sú to totiž takí králi medzi orechmi. Blíži sa vianočné pečenie, pri ktorom hrajú hlavnú úlohu, a tak ak máte možnosť na svojej záhrade alebo od svojich známych nejaké zohnať, určite neváhajte. Kdekto má tento strom na záhrade, takže využite to, že sa nejedná o žiadnu exotickú plodinu. Ale nebojte, nakúpite ich aj v obchode, len za podstate vyššiu cenu.
Spoznajte blahodárne účinky plodov orecha kráľovského
Príroda si vie pekne pohrať. Asi viete, že jadro vlašského orecha vyzerá tak trochu ako mozog. Zároveň nášmu mozgu veľmi prospievajú. Náhoda? To sa asi nedozvieme, ale zato vám môžeme povedať, v čom konkrétne jeho funkciu vylepšujú. Zlepšujú totiž koncentráciu, pamäť a dokonca brzdí vznik Alzheimerovej choroby. Navyše obsahujú aj horčík, ktorý vám skvele uľaví od stresu a svalových kŕčov. Takže ak ste v poslednej dobe nervózny, napätý alebo máte zlú náladu, vlašské orechy vám môžu pomôcť tento stav zlepšiť. Okrem toho tiež posilňujú zubnú sklovinu.
Tým ale zoznam pozitívnych vlastností na naše telo nekončí. Sú totiž nabité prospešnými látkami, v prvom rade obsahujú mnoho zdravých tukov, predovšetkým omega-3 mastné kyseliny. Tuky môžu odrádzať ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Ani to nie je s orechmi nemožné, dokonca podporujú chudnutie, ale nesmiete to s nimi preháňať. Jadrá vlašských orechov v sebe ukrývajú cukry, bielkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín E, vlákninu, draslík, zinok alebo aminokyselinu arginín. Ten udržuje naše cievy hladké a pružné, a to má za následok, že konzumácia orechov dokáže regulovať krvný tlak a cholesterol. Ďalej tieto orechy pomáhajú proti cukrovke, rakovine a srdcovým chorobám.
Keď sa vrátime trochu do minulosti, prídete na to, že vlašské orechy boli v staroveku symbolom plodnosti a erotiky. Starí Rimania pre nich vymysleli ľahko komický názov "Jupiterov žaluď", verili, že majú afrodiziakálne účinky. A keď si to spojíme s dnešnou dobou, nie je tomu o toľko inak, veď angličtina má pojem nuts, čiže orechy, tiež ako slangové označenie pre semenníky.
Chutné recepty s vlašskými orechmi
Čo všetko sa dá s týmito orechmi urobiť? Mnoho! Využijete ich samozrejme v kuchyni, ale napríklad aj v kozmetike. Môžete ich zmraziť, naložiť do medu alebo sušiť. Zdrojom mnohých živín bude orechový olej a na Vianoce sa skvele hodí likér, ktorému sa hovorí orechovka. Ďalej ich použijete do omáčok, plniek, tort, krémov či müsli.
Špargľa s orechmi a syrom feta
Čo budete potrebovať na porciu pre 4 osoby:
- 700 g špargle
- 6 lyžíc masla
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov
- 2 lyžičky tamari alebo sójovej omáčky
- soľ
- korenie
- syr feta na posypanie
Postup:
Vodu so soľou privediete k varu, pridáte špargľu zbavenú tvrdých koncov. Varíte domäkka, zlejte a necháte odkvapkať. Na panvičke rozpustíte maslo, na ktorom orestujete orechy dozlatista. Následne pridáte špargľu, štipku soli, korenia a sójovú omáčku. Prehrejete, rozdelíte na taniere a nakoniec posypete syrom feta.
Tento recept môžete zvoliť ako teplý predkrm alebo ako ľahkú večeru. Zdravotné benefity plynú nielen z orechov, ale aj zo špargle.
Cestoviny s orechmi a rukolou
Čo budete potrebovať na porciu pre 4 osoby:
- 500 g cestovín
- 200 g nivy alebo iného pikantného syra
- 200 g rukoly
- 80 g vlašských orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup:
Cestoviny uvaríte v osolenej vode. Na panvici rozohrejete trochu oleja, orestujeme na ňom nadrobno nasekaný cesnak, pridáte orechy a opekáte dozlatista. Do panvice vložíte odkvapkané cestoviny, okoreníte a všetko premiešate. Odstavíte z platne, pridáte natrhanú rukolu a posypete rozdrobeným syrom.
Toto jedlo si môžete vychutnať ako skvelý obed alebo výdatnú večeru (v prípade, že nepôjdete hneď potom spať a budete mať ešte nejakú prácu, pri ktorej jedlo stačíte trochu spáliť). Rukola aj niva môžu byť niekomu proti srsti, pretože sú veľmi aromatické. Ak je to práve váš prípad, nie je nič jednoduchšie, než tieto dve ingrediencie nahradiť za iné. Namiesto rukoly môžete dať pažítku alebo ju napríklad môžete úplne vynechať. Niva, ako bolo napísané vyššie, môže byť nahradená iným pikantným, aromatickým syrom, a ak vám žiadny nechutí, svoju službu iste urobí aj gouda, hermelín, či eidam.
Orechový perník
Čo budete potrebovať na 1 plech:
- 400 g polohrubej múky
- 200 g cukru krupica
- 1/4 l mlieka
- 200 g nasekaných vlašských orechov
- 200 ml oleja
- 1 vajce
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžička škorice
- kypriaci prášok do perníka
Postup:
Vajcia vyšľaháte s cukrom, pridáte olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom do perníka, kakao, škoricu a orechy. Všetky prísady dobre premiešate a spojíte vlažným mliekom. Plech s vyšším okrajom vyložíte papierom na pečenie alebo vymastíte tukom a vysypete hrubou múkou alebo strúhankou. Cesto nalejete na plech a rozotriete do okrajov. Vložíte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečiete asi 45 minút. Hotový perník môžete pocukrovať, poliať čokoládovou polevou a ešte ozdobiť ďalšími orechy.
Tento dezert zachutí všetkým milovníkom sladkého a poteší tých, ktorí zbožňujú orechy. Návšteva z neho bude nadšená, ale nezabudnite vždy upozorniť, že perník obsahuje vlašské orechy, keďže má na ne mnoho ľudí silnú alergiu.
Orechy k televízii
Chcete si zdravo zamaškrtiť pri televízii? Miesto popcornu, chips alebo tyčiniek zvoľte vlašské orechy. Ak vám nebudú chutiť len tak surové, opražte ich na suchej panvici dozlatista. Nemusíte pridávať tuk, pretože orechy samé sú dostatočne mastné a pri pražení nejaký pustia. Osoľte ich alebo pridajte vaše obľúbené korenie (ale pozor na nadbytok soli) a potom podávajte ešte teplé, pretože tak chutia najlepšie.
Čo ste o vlašskom orechu nevedeli?
Vďaka predchádzajúcim odstavcom ste sa iste dozvedeli veľa zaujímavostí, hlavne o tom, prečo sú pre nás vlašské orechy prospešné. Ale vedeli ste, že sa v Európe pestujú už od doby bronzovej? A to dokonca pravdepodobne pochádzajú z Ázie, takže sú ešte staršie. V dávnych dobách ľudia verili, že pod orech chodia tancovať čarodejnice, aspoň sa to môžete dozvedieť zo starých bájí. V starovekom Grécku sa potom pred svadobnou nocou rozhadzovali orechy, čo má súvislosť s vyššie spomínaným afrodiziakálnym účinkom.
Ak vás trápia žalúdočné ťažkosti, urobte si odvar z listov. Usušené listy orecha sparte vriacou vodou, nechajte 10 minút vylúhovať a preceďte. Tento odvar pite trikrát denne a ťažkostí sa zbavíte. Navyše je vhodný aj na vonkajšie použitie na hojenie pri poranení kože. Tento odvar tiež môžete použiť na kúpeľ na nohy, ktorá zabraňuje poteniu nôh.
Nezrelé orechy majú zelenú šupku, z ktorej sa robí výťažok na farbenie vlasov. Zo škrupín môžete urobiť čaj, ktorý vám pomôže proti kašľu.
Na čo myslieť pri konzumácii vlašských orechov
Na pamäti by ste mali mať pár pravidiel, ktorých by ste sa mali držať, inak môže byť zle. Kvôli ich vysokej kalorickej hodnote (majú vysoký obsah tukov) by ste ich nemali jesť priveľa. Po prvé by sa mohlo stať, že pri pravidelnej konzumácii by sa vám mohol začať tuk ukladať, po druhé sú vo veľkom množstve ťažko stráviteľné a mohli by vám spôsobiť žalúdočné alebo črevné ťažkosti.
Ľudia trpiaci alergiami by mali byť pri vlašských orechoch veľmi opatrní, pretože sú silným alergénom. Ak neviete, či trpíte na tieto orechy alergiou, nemali by ste ich jesť a radšej to skonzultovať s odborným lekárom - alergológom. Naopak ak trpíte alergiou, vyhýbajte sa týmto orechom čo najviac a vždy pri sebe noste lieky, ktoré vám v prípade ťažkostí dokážu aj zachrániť život.
Ak máte doma vlašských orechov väčšie množstvo, musíte si dať pozor na ich skladovanie. Najlepšie urobíte, keď ich budete skladovať v suchu, vyhnite sa vlhkým miestnostiam, mohli by splesnivieť. Nechajte ich v škrupinách, pretože obielené orechy veľmi rýchlo žltnú. Najprv ich musíte usušiť, a to zhruba 4 až 6 týždňov.
Dalo by sa povedať, že denne vám stačí päť orechov a urobíte veľa pre podporenie svojho zdravia. Jedno jadierko totiž obsahuje úplne všetko, čo potrebuje k výžive celý strom. Nezabudnite ich teda pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička, aspoň v prípade, že máte tú možnosť.
Vlašské orechy a Vianoce
Tieto orechy neodmysliteľne k Vianociam patria. Upečiete z nich rôzne vianočné cukrovinky, ale dajú sa napríklad aj zavesiť na stromček alebo len tak položiť ako dekorácia na stôl. Nesmieme zabudnúť ani starú tradíciu posielania lodiek zo škrupín. Keď budete chcieť do vianočného pečiva orechy mleté (väčšinou to tak býva), nemelte ich príliš dlho, pretože by z nich mohol začať odkvapkávať olej a konzistencia by rozhodne nebola taká, akú ste si predstavovali.
Chystáte sa piecť vianočné pečivo s vlašskými orechmi, ale hrozí, že ho budete jesť sami, pretože doma nemáte partnera? Určite to tak byť nemusí. Nájdite partnera online po registrácii na zoznamke. Trebárs Vianoce a aj nasledujúce mesiace neprežijete sami a navyše budete mať parťáka pri jedení koláčov.
[Lil]