Umenie žiť podľa ajurvédy
Ajurvéda môže byť doslova preložená ako umenie žiť alebo poznanie života. Jej meno sa skladá zo slov ájus, čo znamená život a véda alebo poznanie (veda). Vznik ajurvédy možno len ťažko datovať, spadá do védského obdobia staroindickej histórie, formovať sa začala zhruba viac ako dvetisíc rokov pred naším letopočtom. Prečo sa teda nenechať inšpirovať spôsobom života osvedčenom tisíc rokov?
Všetkého s mierou
Striedmosť, umiernenosť, pokoj a vyrovnanosť sú hlavnými princípmi ajurvédy. Ak náš organizmus stráca harmóniu a rovnováhu, dáva nám to najavo najrôznejšími spôsobmi napríklad únavou, malátnosťou, akné a inými kožnými problémami, ďalej potom zápaly, ktoré môžu prerásť v chronické ochorenia. Mali by sme vnímať a reagovať na tieto zmeny nášho organizmu.
„V zdravom tele zdravý duch.“
Hoci ajurvéda zahŕňa aj tradičné liečiteľstvo, dnes je používaná skôr ako prevencia, mali by sme sa vyvarovať intoxikácií organizmu a predchádzať prípadným zdravotným ťažkostiam. Jednou z hlavných myšlienok je, že by sme sa mali cítiť duševne "v pohode" a spokojní, inak si koledujeme o chorobu. Dnes o nespočetné množstvo rokov neskôr sa moderná medicína stále viac zaoberá psychosomatickými chorobami. Čo je v ajurvéde známe už dlho, objavuje konvenčná medicína niekoľko posledných desaťročí.
Šest chutí ajurvédy
Ajurvédský jedeálniček se skladá zo šiestich chutí, ktoré by mali byť obsiahnuté v každom jedle, aby sme získali všetky potrebné látky pre život v rovnováhe. Nie vždy sa dá spoliehať na naše chuťové bunky, niekedy sa rozchádzajú s tým, ako ajurvéda chápe a rozlišuje rôzne potraviny podľa ich príchutí. Naproti tomu západné stravovanie rozlišuje štyri základné príchute: sladkosť, slanosť, kyslosť a horkosť. Ajurvéda k nim zaraďuje eště pálivosť a trpkosť, tú poslednú chápe v zmysle vlastnosti teda ako niečo vysušujúceho, napríklad do poslednej kategórie patrí čaj. Všetkých šesť chutí v každom jedle má zaručiť dostatok živín pre telo, dušu i emocionálnu rovnováhu. Žiadna z chutí nesmie mať navrch, inak strácame harmóniu.
Ak cítime, že nás začína ovládať nejaká z nepríjemných či zlých emócií, môžeme si podľa ajurvédy pomôcť jedlom na dosiahnutie rovnováhy. Keďže v ajurvédskom jedálničku každý pocit a emócie majú svoj pôvod v jednej zo šiestich chutí. Ak poznáme vplyvy týchto chutí a vieme, v akých potravinách sa skrývajú, môžeme ich prostredníctvom nežiadúce pocity neutralizovať.
Ajurvéda využíva vlastnosti potravín a podľa nich je prispôsobená i liečivá kuchyňa. Ide o veľmi komplexný a prepojený systém. Navyše sa vychádza z individuálneho príbehu a potrieb pacienta. Nemožno teda v jednom článku vysvetliť liečivé účinky spôsobu stravovanie podľa ajurvédy. Všeobecne možno povedať, že naša civilizácia je presladená, presolená a prekyselená. Vynechávame chute ako horkosť alebo trpkosť, ktoré tie prevládajúce pomáhajú vyrovnať.
Pomocou ajurvédy sa dá aj schudnúť, stačí len dodržiavať pár pravidiel. Napríklad svoj apetít zľahka znížite tým, že si dáte niečo horké pred jedlom. Nemali by sme jesť v strese, ak sme smutní alebo sklamaní. K jedlu by sme mali sadať v dobrej nálade, len tak si nespôsobíme žalúdočné vredy.
Ajurvéda je viac než len plný tanier
Pokiaľ ide o ajurvédu zahŕňa aj cvičenie, uprednostňuje najmä jógu aj ako spôsob meditácie. Avšak za prospešný chápe akýkoľvek pohyb vyvolávajúci v nás radosť. Čo sa týka stravovania, nemali by sme jesť v stoji, za chôdze alebo v aute. Jedlo by sme si mali vychutnať, čo znamená, že jeme všetkými zmyslami, než začneme jesť, je vhodné si k jedlu privoňať a navodiť si príjemné pocity a pripraviť telo, že bude musieť tráviť. Neoddeliteľnou súčasťou je pekne upravený stôl, dostatok času na vychutnanie si pokrmu, dobrá nálada. Jedlo by malo byť pestrofarebné, pretože symbolizuje dúhu prenesenú na zem. Ide o rituál, ktorý by v nás mal vyvolávať radosť a uspokojenie.
[paf]