Šťastie vo vlasoch
Pozrieme sa na základné látky, ktoré podporujú látkovú výmenu vlasov zvnútra. Majú pestré účinky a odstraňujú najčastejšie problémy. Pokiaľ si v duchu predstavujete, ako by mali vaše vlasy vyzerať, nesmiete zabudnúť na faktor stresu a nálady. Na ich kvalitu môže mať totiž vplyv emočná rozladenosť a dlhodobé konflikty, ktoré je potrebné vyriešiť. Hoci tomu možno nebudete veriť, ale veľmi dobre pomôže aj obmedzenie stresu v domácnosti, upratovania a zamerania na to naozaj najnutnejšie. Rovnako ako iné orgány potrebujú vlasy maximálnu dávku vyrovnanosti a jednoty mysle a vlasového porastu. Odvďačí sa vám za to krásou.
Pokožka hlavy a zinok
Zinok je nevyhnutný nie len pre rast vlasov, ale hlavne pre látkovú výmenu. Pokiaľ sa to týka vlasov, zaisťuje tento významný stopový prvok ich odolnosť predovšetkým prostredníctvom zdravej pokožky hlavy. Ak má tento dostatok zinku, tvoria sa rýchlejšie nové vlasové bunky, čo chráni pred rednutím vlasov. Zdrojov zinku je celá rada, medzi najpopularnejšie patrí všetko, čo pochádza z tekvíc, najmä koncentrát v podobe tekvicového oleja.
Podobne na tom sú aj pšeničné klíčky a olej z nich. Okrem toho sa v hojnej miere nachádza v mäkkýšoch a kôrovcoch, v teľacom mäse, hydiny a vajciach, slnečnícových semienkách a ovsených vločkách. Každodenné raňajkové müsli je ideálne k zásobovaniu vlasov dôležitými živinami. Na transporte zinku sa v organizme podieľali aj vitamín B6, ktorý je pre kožu a vlasy tiež veľmi dôležitý. Nachádza sa predovšetkým v hydine z biochovov, morských a sladkovodných rybách, zemiakoch alebo čerstvých strukovinách.
Pevnosť a kremík
Ak sú vlasy lámavé a minimálne alebo vôbec lesklé, môže byť na vine nedostatok kremíku, respektíve kyseliny kremičitej. Kremík je najrozšírenejší prvok na planéte a uvedená kyselina je obsadená takmer v každej bunke tela. V skutočne vysokej koncentrácii ich nájdeme hlavne v rýchle rastúcich bunkách kože, vlasov a nechtov. S pribúdajúcim vekom obsah kremíku v organizme klesá, čo môže narušiť zdravý rast vlasov.
Bohaté na kremík sú celozrný jáhlový chlieb, žihľavový alebo prasličkový čaj, ďalej petržlen, zelené fazule, hlávkový šalát alebo banány.
Rednutie a senovka
Byliny s názvom senovka-grécke seno si vážili Hildegarda z Bingenu aj Mattioli (ktorý o nej napísal, že rastie všade, kde sa zaseje), a to hlavne ich semená, v ktorých sa z hľadiska problémov s vlasmi skrýva veľa živín, najmä vysoký obsah vitamínu C, vitamín E, meď a tzv. sekundárne rastlinné látky. Patria medzi ne hlavne karotenoidy, polyfenoly, saponiny alebo sulfidy, ktoré sa v pozoruhodnom množstve nachádzajú práve v senovke.
Je v nej obsadená tiež účinná látka trigonelin, nejedovatý alkaloid, ktorého názov je odvodený od rodového názvu Trigonella. Je účinkom podobným minoxidilu, ktorý bol pôvodne proti vysokému tlaku.
Pri liečbe hypertenzie sa ovšem začali objavovať vedľajšie účinky v podobe nadmerného rastu ochlpenia. Následné štúdie potom pozitívny vplyv na obnovu rastu vlasov pri určitých druhoch plešatosti a dnes je minoxidil súčasťou niektorých liekov na vypadávanie vlasov. Semená senovky zlepšujú vďaka svojmu zloženiu bielkovín a obsahu medi zužitkovaného železa, stimulujú zásobovanie buniek a podporujú ich obnovu, čo pomáha pri rednutí vlasov.
Pružnosť, l-cystein a keratín
L-cystein je aminokyselina dôležitá pre štruktúru vlasov, pretože má vynikajúce ochranné antioxidačné vlastnosti. Telo ho sčasti produkuje samo, ale pre dostatočné zásobenie musíme L-cystein príjmať v potrave. Je veľmi dobre rozpustiteľný vo vode, takže by ste mali dbať, aby sa jedlo príliš dlho nevarilo. Zdrojom L-cysteinu sú sójové bôby, morské ryby a plody, hríbovité huby, vlašské orechy a slnečnicové semená.
Vlasy pozostávajú z takmer deväťdesiatich percent keratínu, čo je bielkovinová zlúčenina, mimo vedecké kruhy nazývaná rohovina. Ako významná stavebná bielkovina sa radí medzi skleroproteiny, vo vode sa nerozpúšťa a má vláknitu štruktúru. Zaisťuje pevnosť a pružnosť vlasov, a preto ho do svojich produktov pridávajú výrobci kozmetiky. Pridané látky uhladzujú vlasy a lámu dopadajúce svetlo, čo spôsobuje, že sa viac lesknú.
V prirodzenej podobe k tomu organizmus potrebuje potraviny, ktoré podporujú tvorbu keratínu v tele, predovšetkým rastlinné a živočíšne bielkoviny z morských plodov, vajec, orechov a najrôznejších klíčkov, najmä pšeničných.
Lesk a vitamíny radu B
Procesy bunkového delenia vo vlasových koreňoch vyžadujú veľké množstvo vitamínov skupiny B. Ich nedostatok sa môže prejaviť lámavosťou vlasov a nedostatkom lesku. Vitamín B3, ktorého výdatnými zdrojmi sú pivovarské kvasnice, kačacia a hydinová pečeň, tuniak, morčacie mäso alebo slnečnicový olej, zlepšuje prekrvenie pokožky hlavy, vitamín B1, obsadený tiež vo vločkách, müsli a orechoch, je dôležitý pre aktivitu metabolizmu a vitamín B5, alebo kyselina pantotenová, je z hľadiska kvality vlasov kľúčová.
Okrem výroby energie, hojenie rán a produkcia neurotransmiterov je zodpovedný za produkciu pigmentov vlasov, kože a krvy. Obsahujú ho vajcia, ryža, ovocie a zelenina. Význam vitamínu B6 poznáte už z pasáže o zinku a všeobecne možno doplniť, že vitamíny radu B nájdete aj v mliečných a celozrných produktoch, najlepšie v biokvalite.
Štiepenie a biotín
Biotín - čiže vitamín H - aktivuje látkovú výmenu vo vlasových foliklách a zlepšuje štruktúru vlasov pri rozštiepení. V tele sa môže tvoriť iba vtedy, keď dostáva správnu výživu, ku ktorému patria vnútornosti (najmä hydinová pečeň), chudé mäso všetkého druhu, vaječný žĺtok, ovsené vločky, špenát, pšeničné a sójové klíčky, paradajky, orechy a čerstvé šampiňóny. Nedostatok biotínu môže sprevádzať vypadávanie vlasov.
Objem a železo
Železo je súčasťou krvného farbivá hemoglobínu a privádza do každej bunky životne dôležitý kyslík. Naše telo je na prísun železa odkazané, a keď tento prvok chýba, prejaví sa to veľmi často na vlasoch, ktoré môžu strácať lesk či začať vypadávať. Nedostatok železa riskujú predovšetkým vegetariáni, pretože jeho najdôležitejším dodávateľom je mäso. Dobrými zdrojmi sú ale našťastie tiež niektoré druhy húb, pšena, šošovice, sušené marhule, pšeničné klíčky, zelená mäta, petrlžlen a čerstvo natrhaná žihľava rozmixovaná na smoothies.
Denná potreba železa sa napríklad pri niektorých tehotných ženách pohybuje okolo 30 mg. Aby sa z potravy lepšie uvoľnilo, je potrebné doplňovať vitamín C, napríklad pohárom čerstvo vylisovaného pomarančového džúsu denne.
Bylinné likéry pre zdravie a teda krásne vlasy
Stredoveké bylinkárky veľmi dobre vedeli, že lúhovať byliny v alkohole je najlepší spôsob, ako zachovať ich účinné látky. Preto sa týmto spôsobom vyrábali tinktúry alebo likéry do ktorých sa ešte pridával zvarený cukor. Ich výroba je jednoduchá a môžete sa do nej pustiť sami doma.
Potrebujete kvalitný alkohol (aspoň 40 percentný alebo čistý). Musíte docieliť to, aby vámi robený likér mal aspoň 20 percent alkoholu, inak by sa kazil. Môže to byť aj aromatická slivovica alebo iné ovocné chute, ale počítajte s tým, že to výslednú chuť ovplyvní. Preto sa doporučuje čistý alkohol, ktorý prešiel kontrolou kvality a má certifikát. Ďalej budete potrebovať byliny, ktoré chcete extrahovať, a na dochutenie vodu zvarenú s cukrom.
Sladiť možno aj so sirupmi a medom. Doslaďujte podľa chuti. Byliny nechajte lúhovať najmenej týždeň. Pokiaľ ich necháte štrnásť dní alebo aj dlhšie, nič sa nedeje. Nezabudnite ich občas dôkladne premiešať. Je dobré dať celú zmes do uzatváracého pohára a na svetlo. Tesne pred scedením pridajte med alebo cukor a nechajte ešte pár dní všetko rozpustiť. Cez jemné plátno alebo sitko zmes nakoniec prefiltrujte. Skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Marhuľový likér na dobrý spánok a ukľudnenie
Potrebujete
- dve hrsti marhúľ, 1 l vody, 6 lyžíc medu
Postup
Listy nechajte vylúhovať v alkohole 14 dní v dobre uzatvárateľnej fľaštičke. Pár dní pred dokončením pridajte med a nechajte ešte niekoľko dní dôkladne rozpustiť. Potom všetko prefiltrujte a nalejte do tmavej fľaše. Užívajte jednu lyžičku pred spaním.
Púpavový likér na trávanie, žlčník, pečeňové funkcie a látkovú výmenu
Potrebujete
- 500 g púpavových kvetov, 160 g korene púpavy, 100 g listov púpavy, 300 ml prevarenej vody, 500 ml 40percentnej vodky či iného kvalitného alkoholu.
Postup
Bylinky prelejte vodou a alkoholom. Fľaštičku dobe uzavrite a nechajte stáť na teplom a svetlom mieste aspoň 14 dní. Občas zmes pretrepte. Potom preceďte do menších fliaš a dobre uzavrite. Skladujte na chladnom a temnom mieste. Užívajte 1 čojovú lyžičku denne 2 mesiace.
Ružový likér pre skľudnenie s antidepresivnými a afrodiziakálnymi účinkami
Potrebujete
15 kvetov ruže stolistej, 150 g trstinového cukru, 750 ml bieleho rumu
Postup
Kvety opláchnite a nechajte odkvapkať. Spolu s cukrom dajte do zaváracej fľaše a zalejte bielym cukrom. Fľašu uzavrite a nechajte ju na teplom mieste 3 týždne. Hotový likér prefiltrujte cez plátno a nalejte do fliaš. Podľa potreby užívajte jednu lyžičku.
Skúste sa tiež zoznámiť, vďaka rýchlozoznamke hneď uvidíte, kto má aké vlasy.
Zdroj: https://www.luxyhair.com
[ivi]