Pripravte pre seba a svojho partnera domácu zmrzlinu
Varíte alebo pečiete radi? Potom vás iste bude baviť aj príprava vašej vlastnej domácej zmrzliny. Investovať budete len do ingrediencií, z toho niektoré možno máte doma alebo ich bežne kupujete. Ďalej okrem ingrediencií potrebujete čas, aby ste mohli pripraviť zmrzlinu nielen pre seba a svojho partnera, ale aj pre celú rodinu alebo ak čakáte návštevu. Príprava nie je tak ťažká, ako sa na prvý pohľad niekomu môže zdať a všetko úsilie, ktoré do svojej tvorby vložíte, bude nakoniec ocenené. Okrem svojich blízkych potešíte aj svoje chuťové bunky, a to sú hneď dva dôvody k úsmevu.
Aké recepty teda môžete vyskúšať?
Vanilková zmrzlina
Začneme klasikou, s ktorou nemôžete nikdy šliapnuť vedľa, pokiaľ teda čírou náhodou niekto z vašich blízkych vanilkovú zmrzlinu naozaj nemusí. Zmrzlinu môžete podávať samotnú alebo napríklad s inými dezertmy ako sú palacinky, vafle, apod. To záleží len na vás. Ako ju môžete pripraviť?
Receptov je naozaj veľmi veľa, niektoré z nich zahŕňajú varenie základu. My tu pre vás máme jednoduchý recept, ktorý nevyžaduje postup s varením, zvládne ho teda naozaj každý.
Ingrediencie na zhruba 1l zmrzliny
- 2 šálky smotany
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 1/2 až 3/4 šálky cukru (možno použiť akýkoľvek)
- 2 lyžice vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 vanilkový struk (možno vynechať)
Najprv zmiešajte mlieko spolu s cukrom a vanilkovými semienka (ak ich máte k dispozícii). Zmes rozmixujte v mixéri do hladka, potom pridajte zvyšok ingrediencií. Zmes vložte do nádoby a nechajte na niekoľko hodín zamraziť (najlepšie cez noc). Pri podávaní si zmrzlinu môžete ďalej ochutiť podľa seba - rôzne polevy, oriešky, ovocie, apod.
Kokosovo-citrónová zmrzlina
Ingrediencie
- 1,5l kokosového mlieka
- 1/4 šálky medu
- 2 lyžice bieleho rumu (možno vynechať)
- 2 citróny, citrónová kôra
Nechajte kokosové mlieko vychladiť 4 hodiny v mrazničke. Akonáhle ho vyberiete, odmerajte si polovicu, nalejte do hrnca a varte spolu s medom zhruba 20-25 minút kým nezhustne. Nezľaknite sa, keď sa farba zmení na zlatistú, to je úplne v poriadku. Uvarením týchto dvoch ingrediencií získate zdravšie "kondenzované mlieko," pochutnať si teda môžu aj vegáni (s púpavovým medom).
Zvyšok vychladeného mlieka opatrne vložte do misky (krémovú hmotu). Mixujte 3-5 minút, kým krém nezmení svoju formu na ľahkú a nadýchanú. Pridajte kondenzované kokosové mlieko, ktoré ste uvarili, vytlačenú citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Môžete, ale nemusíte, pridať tiež biely rum. Zmes šľahajte 2-3 minúty a potom vložte do nádoby s uzáverom, ktorú použijete na zmrazenie (cez noc).
Zmrzlinu môžete konzumovať priamo z mrazničky, môže sa však stať, že to bude dosť ťažké, pretože kokosové mlieko je veľmi tuhé, keď je ľadovej. Pre krémovejšiu konzistenciu môžete dať zmrzlinu do misky a minútu mixovať, aby sa zmäkčila. Ak sa začne roztekať, vráťte ju na pár minút do mrazničky (asi 10-15 minút), aby opäť trochu stuhla. Potom ju môžete podávať.
Čokoládovo-mandľová zmrzlina
Ingrediencie
- 4 banány
- 1/2 šálky kakaového prášku
- šálka mandľového mlieka
- šálka kokosového krému
- 1/2 šálky čokoládových kvapiek
- čokoládová ryža na posypanie
Rozmixujte banány, kakaový prášok, mandľové mlieko a kokosový krém do hladkej hmoty, potom pridajte čokoládové kvapky a dajte zmraziť. Akonáhle bude zmrzlina dostatočne tuhá, môžete ju podľa ľubovôle posypať ďalšími čokoládovými kvapkami a čokoládovou ryžou.
Mango-kokosová zmrzlina
Ingrediencie
- 400 ml kokosového mlieka
- 3 až 4 šálky nakrájaného, zmrznutého manga
- 1/4 šálky javorového sirupu alebo medu
Všetky suroviny pridajte do misky, v ktorej ich rozmixujete do hladkej hmoty. Ak chcete, môžete v zmesi nechať väčšie kúsky manga. Zmes potom nalejte do akejkoľvek nádoby s uzáverom a na pár hodín umiestnite do mrazničky. Pred servírovaním nechajte zmrzlinu 15 až 30 minút rozmraziť. Vzhľadom k tomu, že táto zmrzlina nemá žiadnu náplň, trvá trochu dlhšie, než sa rozmrazí a časom zjemní.
Čoko-avokádová zmrzlina
Ingrediencie
- 1 zmrznutý banán
- 1 zmrznuté a olúpané avokádo
- 2 lyžice kakaa (alebo kakaového prášku)
- 2 lyžice javorového sirupu
Rozmixujte všetky suroviny, kým nebudú mať konzistenciu zmrzliny (2 až 5 minút). Túto zmrzlinu môžete podávať hneď po rozmixovaní a pridaní niektorých doplňujúcich ingrediencií - polevy, čokoládová ryža, oriešky, apod. Nie je potreba čakať niekoľko hodín, než hmota zmrzne.
Nemáte partnera? Zoznámte sa s niekým na zoznamke a pozvite ho na zmrzlinu. Môžete vyskúšať aj niektorú z dnešných receptov a priniesť so sebou na rande domácu zmrzlinu. Láska prechádza žalúdkom, teraz v lete sa však vskutku hodí zmrzlina. Skúste to a uvidíte!
[rox]