Povedz, čo ješ, a budem vedieť, čo ťa trápi
Všetko, čo zjeme a vypijeme, ovplyvňuje telo, energiu, myseľ a náladu. A pretože ľudské telo aj bez nášho vedomia túži byť naplnené energiou a cítiť sa čo najlepšie, vyberá si k tomu potraviny a nápoje, ktoré k takémuto stavu vedú. Každá vaša časť je dokonalá, vrátane chuti do jedla. Ak máte tak silnú túžbu po jedle, že vedie až k prejedaniu, nie je na nej nič zle ani nemáte slabú vôľu. Len sa ukazuje, že vaša chuť k jedlu funguje presne tak.
Telo chce fungovať čo najlepšie. A keď sa mu na vašom živote niečo nezdá, hľadá cestu, ako to riešiť. Najjednoduchšie a najrýchlejšie býva riešiť to jedlom - aj keď je to riešenie len na kratučkú dobu. Telo je chytré a rýchlo sa poučí a tak vie, že keď padáte únavou, "nakopne" vás čokoládová šiška. A keď máte smútok, pôsobí smotanová zrmzlina hojivo. Odhaľte, čo znamenajú vaše neodolateľné chute, a už nikdy nebudete mať trápenia s kilami navyše.
Telo je chytré, bohužiaľ
Čo to v jedle je, že na nás takto pôsobí? Niekoľko vecí. Prvá je jeho chemické zloženie, ktoré pôsobí na naše vlastné chemické zloženie a dokáže nás potešiť, vybudiť, alebo utlmiť. Tým, čo nás poteší, je napríklad látka zvaná serotonín, jej hladinu v našom tele ovplyvňujú vitamíny a aminokyseliny v jedle. Serotonínu má veľa ľudí nedostatok a vedie to k pocitom úzkosti, únave, podráždenosti a smútku, takže nie je divu, že sa telo urputne snaží vyhľadať a dostať do seba jedlo, ktoré nám ho dokáže dodať.
Pre výrobu serotonínu je dôležitý vitamín B6, ktorý nájdeme v banánoch, zelenom hrášku, vlašských orechoch alebo pšeničných klíčkoch. Potrebujeme k nemu tiež tryptofán, a toho je veľa v syre cottage, v rybách, v šunke alebo v orechoch. Pripadá vám, že toto by odporučil každý výživár? To rozhodne, ale problém je v tom, že, vďaka rôznym chemickým procesom v tele, na zlepšenie nálady oveľa rýchlejšie pôsobia sacharidy.
A ako sme si hovorili, telo je mazané, a keď sacharidy v čokoláde fungujú rýchlejšie, prečo čakať na pôsobenie nevýrazného syra? Bažením po jedle sa nevedomky snažíme cítiť lepšie, či už vďaka tomu, že získame viac energie alebo budeme mať príjemný pocit. Intuitívne vieme, ktorou potravinou sa k tomu dopracujeme.
Karamelky zmenšia zlosť
Ďalšie vlastnosti jedla, ktoré na nás pôsobia, je jeho konzistencia. Chrumká to? Je to hladké, krémové, tuhé? Podľa toho, aký má byť stupeň uspokojenia, stanovujú ústa požiadavky na podobu jedla. Každá ukazuje na nejakú skrytú emočnú túžbu. Tí, ktorí hľadajú chrumkavosť, sa snaží nájsť úľavu od zlosti, stresu a napätia - veď křupání vedie k nutnosti poriadne používať zuby, ako zbraň a drvič jedla.
A nutnosť hýbať čeľusťami vedie k ich uvoľneniu od napätia. Ľudia, ktorí neodolateľne túžia po krémovitějších jedlách, bojujú so strachom a hanbou a hľadajú pohodlie a útechu. Tieto pocity sa prejavujú ako rozpaky a neistota, obavy, ľútosť, smútok a pochybnosti o sebe samom. A túžba po potravinách, ktoré musíte žuť, ako sú napríklad karamelky, zakrýva kombináciu pocitov, napríklad strach spojený so zlosťou - ako v prípade, keď sa váš nadriadený "hodí na marod" a pošle vás za seba na poradu, kde na vás ešte vyšší nadriadený bude jačať.
Veľmi veľký význam má tiež vôňa jedla. Funguje prostredníctvom spomienok aj ako chemický spúšťač našej nálady. Náš čuch je priamo prepojený s pamäťovou bankou. Ucítite škoricu a klinčeky a v mysli vám vyvstanú Vianoce, idylický čas z detstva, ktorý si budete chcieť privolať naspäť prejedaním sa medovníčkami. Alebo vám do nosa udrie vôňa salámy, ktorú ste jedli na výletoch s rodičmi, a hneď si ju naložíte na dva rožky.
Pauza miesto croissantu
Ak vám túžby po jedle prinášajú nielen kilá navyše, ale aj pocit, že ste slaboch, keď ste zase nedokázali lákadlu odolať, prestaňte sa trápiť. Trápenie nie je riešenie, len ďalší spôsob, ako ponúknuť telo, aby zase riešilo trápenie ... jedlom. Ľudia s nadváhou sú obviňovaní, že majú slabú vôľu alebo sú leniví. Ale na baženiu po jedle nie je nič zlé, je to prirodzená reakcia organizmu na životný štýl plný stresu a potláčaných emócií.
Tušili ste, že obézni ľudia majú oveľa menej serotonínu než tí, ktorí majú váhu v poriadku? Keď máte dennodenne strašnú úzkosť, pretože váš mozog funguje inak ako serotonínom obdarenej susedke, je oveľa ťažšie nekúpiť si čokoládový croissant, ktorý vám náladu aspoň na chvíľu vylepší. Prestaňte sa obviňovať a radšej urobte dve ľahké veci: prestať jesť automaticky a zistite, čo vaše túžby znamenajú.
A potom jednu ťažkú: urobiť v živote také zmeny, aby zmizol problém, ktorý vám pôsobí trápenie. Začnite tým, že keď dostanete chuť niečo jesť, počkáte štvrť hodiny, než sa najete alebo napijete. Keď je to veľmi ťažké, vyčistite si medzitým zuby mentolovú pastou, tá chute prehluší, alebo vypite veľký pohár vody. A počas tej štvrť hodiny premýšľajte, prečo sa cítite tak, že túžite po hoci ktorom jedle.
Ste to vy, kto o sebe premýšľa. Pocítite úľavu už len tým, že si pocity priznáte. Trebárs: "Som strašne nahnevaná na manžela, že zabudol na moje narodeniny. Cítim ľútosť, že ma už nemá rád." Alebo: "Veľmi sa bojím, že až sa u nás v práci bude prepúšťať, vyhodí ma tiež. Neviem, ako by sme zvládli platiť všetky účty." Až to budete vedieť, premýšľajte, čo by vám mohlo hneď uľaviť. Je jasné, že riešenie niektorých problémov nie je vo vašich silách.
V tom prípade sa snažte vylepšiť svoj život inak. Viac sa stretávajte s priateľmi, začnite čítať knihy o duševnom rozvoji, chodievajte pravidelne do divadla, prihláste sa na nejaký kurz a hlavne: každý deň si doprajte chvíľku oddychu osamote. Buďte aspoň päť minút len ??sami so sebou, nič nečítajte, nesledujte ani nejedzte. Stačí, keď si zaleziete do kúpeľne a sadnete na vaňu. Aj keď nevyriešite základný problém, získate na svoj život lepší náhľad a bude sa vám lepšie dýchať.
Keď chcete jesť toto, potom vás trápi...
Čokoláda: Potreba lásky
Toto je o čokoláde známa vec. Obsahuje veľa látok zlepšujúcich náladu. Tie pôsobia predovšetkým na ženy. Je to tým, že ženy stavajú vzťahy a rodinu na prvé miesto a potrebujú sa cítiť milované, opatrované a chápané. Navyše sú pod vplyvom hormonálnych výkyvov a často preťažené. Hľadajú preto energiu, ktorú čokoláda tiež dodáva.
Mliečne výrobky: Smútok a depresia
Mliečne výrobky jednak majú sladkú chuť, jednak obsahujú veľmi veľa látok pôsobiacich ako antidepresíva, a tiež látky povzbudzujúce. Výsledkom je, že dokážu dodať pohodu aj energiu, zlepšujú náladu a dokážu nás upokojiť. Najčastejšie ľudia túžia po zmrzline, syroch, kyslej smotane, smotanových omáčkach a majonéze.
Slané chrumky: Stres, zlosť a strach
Chrumkavá konzistencia, akú majú chrumky, krekry alebo slané zemiačiky, pôsobia ako ventil napätia, ktorý sa hromadí v čeľustiach. Každým uhryznutím zo seba zhadzujeme časť napätia a zloby. Upokojujúci je aj zvuk, ktorý pri tom počujeme. Slané pochúťky, ktoré tak pekne chrumkajú, si vyberajú ľudia trápení veľkým stresom. Viete, že obézni ľudia zažívajú vo svojom živote podľa štúdií až 250-krát viac stresu ako tí s normálnou váhou?
Ostré jedlá: Hon za zážitkami
Túžba po pálivých jedlách môže mať dva dôvody. Možno potrebujete silné zážitky, a keď ich nemáte, dobiehate to jedlom. Môže to byť vaším typom osobnosti alebo tým, že chcete niečo potlačiť a na niečo zabudnúť. Alebo už máte tých zážitkov naopak toľko, že využívate reakciu tela na pálenie - vyplavuje sa kortizol a ten pôsobí ako celkové otupenie bolesti.
Chlieb, ryža, cestoviny: Hľadanie útechy
Svojou vôňou, chuťou aj konzistenciou dokáže táto trojica meniť ľudskú náladu priamo zázračne. Najčastejšie po nich túžia ľudia v strese a napätí alebo tí, čo sa niečoho boja. Obsahujú veľa sacharidov a to si telo "objednáva", keď je preťažené a potrebuje niečo na bolesť. Vôňa chleba nám navyše pripomína detstvo a mäkké pečivo je zase ako mäkučká láskyplná perinka.
Nápoje: Nestála energia
Najčastejšie ľudia túžia po sladkých limonádach, či už sú sladké prirodzene, alebo v horšom prípade s umelým sladidlom, po káve a alkohole. Robia to preto, aby sa cítili lepšie vďaka dodávke energie, aj keď len na krátky čas a s veľkým prepadom. Rýchlu dodávku ešte urýchľujú často pridávané bublinky, a umelé sladidlá neprirodzene odďaľujú únavu. To poznajú veľmi dobre aj ľudia, ktorí potrebujú k životu hrniec kávy. Majú na bedrách povinnosti, po ktorých často ani netúžia, a horko ťažko zvládajú svoj deň.
Namiesto toho, aby načúvali svojim potrebám a pocitom, len sa popoháňajú. Ráno sa často budia s hrôzou, čo sa zas bude diať. Nikdy nemajú prácu z radosti.
Tak, až sa dostanete do správnej formy a budete sa cítiť parádne, tak sa hneď zoznámte s druhou polovičkou a vezmite ju niekam na rande po našej krásnej zemičke. Kam na rande? Poradíme!
[ivi]