Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Máte doma vražednú kuchyňu?

26.júl 2019
Máte doma vražednú kuchyňu?

Srdcovému infarktu rok čo rok podliahnú tisíce ľudí, bez toho aby to v spoločnosti vyvolalo nejaký záujem. Dokonca to vyzerá, že sa nad tým nikto ani nepozastavuje. Toho najväčšieho zabijaka pritom váčšina z nás má na svojom jedálnom stole.

Srdcové tepny človeka sú po narodení čisté a pružné. A takéto by mali zostať po celý jeho život. Tak to ale bohžiaľ väčšinou nie je a pri Slovákov to platí dvojnásobne. Tepny priemerného Slováka v strednom veku sú zanesené tukmi, vápnikom a cholesterolom, teda zmesou, ktorá postupne tvrdne a zabraňuje prietoku krvi. Diagnóza znie: ateroskleróza. Tuky a cholesterol sa potom stávajú zabijákmi hodnými prísneho odsúdenia.

Nestačí vám to ako dôkaz, aby ste ich zo svojho jedálneho stola raz a navždy vyhodili? Títo zabijáci pritom ani nemusia pracovať v utajení. Patria k životu mnohých z nás. O ich prítomnosti dobre vieme, zvykli sme si na ne. Sú to profesionáli pracujú ticho a plazivo. Dalo by sa povedať, že s nimi vedieme takú tichú domácnosť.

Prvý a posledný signál

A ako spoznáte, že sa stávate obeťou tuku? Smutnou správou je, že dlhú dobu na sebe nezaznámenate žiadne zmeny, varovné signály ako by neexistovali. Tie sa väčšinou dostavia, až keď sú tepny definitívne upchané, a to už býva neskoro. Dostaviť sa potom môže napríklad bolesť na prsiach, teda angína pectoris. Často sa bohužiaľ ako prvý a mnohokrát aj posledný signál objavuje srdcový infarkt, ktorý celá tretina postihnutých neprežije.

A kto sa stáva najľahšou obeťou? Až desaťkrát vyššia pravdepodobnosť úmrtí na niektoré zo srdcových ochorení je u fajčiarov. Každý piaty muž a každá siedma žena u nás trpí vysokým tlakom, u ktorých je trikrát väčšia pravdepodobnosť úmrtia na srdcové ochorenie. Päťkrát väčšie riziko hrozí obéznym mužom nad 60 rokov. Na lavici obžalovaných veľmi často sedí stres, a dokonca aj sedavý spôsob života bez minima pohybu.

V roku 1989 bolo definované takzvané smrtiace kvarteto - centrálny typ obezity, teda nahromadenie tuku v oblasti brušnej, vysoký krvný tlak, zvýšená koncentrácia triglyceridu a cukrovka. Pokiaľ k tomu pridáte fajčenie, stres a žiadny alebo minimálny pohyb, ste priamo hromozvodom pre jedno smrtiace aterosklerotické ochorenie za druhým. Odhaduje sa pritom, že toto smrtiace kvarteto ohrozuje každého desiatého Slováka.

Ovšem neprepadajte panike. Je vo vašich silách zabijákov dobehnúť a poslať tam, kam patria - preč z vášho života. Všetky zmienené rizikové faktory totiž možno mať pod kontrolou, a to životným štýlom a spôsobom stravovania. U mnohých zásadnou zmenou životného štýlu.

Ateroskleróza

Je degeneratívny proces, ktorý začína usadzovaním cholesterolu vo vnútornej výstelke tepien. Jedným z faktorov majúcich na ochorenie vplyv je strava. Konzumujte ovocie, strukoviny, zeleninu, orechy, vlákninu, cesnak, oleje, antioxidanty a kyselinu listovú. Obmedzte choresterol, nasýtené tuky, transmastné kyseliny, mäso, konzervované syry, vajce, mliečne výrobky, proteiny, alkohol, kávu, biely cukor a soľ.

Nenechte se potravinami oslabit

Stravou k zdravému srdcu

Počas druhej svetovej vojny sa rad ľudí musel uskromniť a začali žiť až asketickým životom. Mäso, vajcia a mliečne výrobky nahradili zemiaky, obilniny, strukoviny, redkvička, červená repa či mrkva. Ľudia síce trpeli, ale ateskleróza takmer zmizla. Dramatický pokles tohto ochorenia bol zaznamenaný po dobu niekoľkých rokov. Nasledovala rada vedeckých štúdií, ktoré priniesli mnoho poznatkov.

Tie mimo iného preukázali, že strava bohatá na živočíšny tuk zvyšuje hladinu krvého cholesterolu, ktorý prispieva k vzniku srdcových chorôb. A platí to aj obrátene - hladinu cholesterolu v krvi naopak znižuje a vzniku asterosklerózy zabraňuje strava s nízkym obsahom cholesterolu a živočíšnych tukov. Navyše dokáže rozpúšťať aterosklerotické pláty v stenách tepien.

Na prvom mieste prevencia

Na zmenu životného štýlu nie je nikdy neskoro, a to ani v prípade, keď nejakou formou srdcového ochorenia už trpíte. Vďaka týmto zmenám si totiž môžete tepny vyčistiť, a tým si aj zachrániť život. Dobrou správou je aj to, že k tomu nepotrebujete prehnane dlhú dobu. Stačí pár týždňov a vaše srdiečko na tom môže byť lepšie. Ale zrejme to bude chcieť veľa odriekania. Prvým bodom je zmena stravovania.

Jedzte doma pripravené jedlá s minimálnym množstvo tuku a cholesterolu s vysokým podielom ovocia a zeleniny, obilnín a vlákniny. Znie to síce ako obohraná pesnička, ale fakty hovoria jasne: takáto strava dokáže znížiť hladinu vášho krvného cholesterolu až o 30 %. Normálny krvný tlak a zníženie hmotnosti môžete docieliť napríklad obmedzením soli. Samozrejme by mala byť aj pohybová aktivita.

Žijte co nejvíce zdravě

Súčastné možnosti sú veľmi bohaté: choďte na prechádzky, behajte, jazdite na bicykli, cvičte, venujte sa nordickej chôdzy a tak ďalej. Sami zistíte, ktorá forma cvičenia pre vás bude najvodnejšia, musí váš totiž baviť. Denne zjedzte päť porcií ovocia a najmenej jednu porciu šalátu z čerstvej zeleniny s olivovým olejom či semenným olejom. Jedzte minimálne dve až tri porcie strukovín týždenne. Namiesto bieleho chleba a rafinovaných cestovín konzumujte ich celozrné varianty.

K tomu znížte príjem cukru a soli, tabáku a kofeínu a doprajte si pohyb minimálne trikrát denne po 40 minút. Výzkum dokazuje, že po roku dodržovania srdcu prospešnej diéty a zdravého životného štýlu sa zmenšuje zuženie koronárných arterií až o 10 %.

Zdravá výživa

Kde sa vzal pojem zdravá výživa?

Už stáročia pred počiatkom nášho letopočtu vedeli lekári o výžive takmer toľko, čo vieme dnes. Hippokrates vo svojom spise O diétach (slovo diéta pravdepodobne použil ako prvý) popisuje, že zdravá strava znamená strava bez sladkostí, tažkých jedál, neriedeného vína, plná ovocia a ľahkej zeleniny. V priebehu stáročia ľudia znalosti o zdravej strave skôr zabúdali, než doplňovali.

Napriek tomu aj v stredoveku osobní lekári predpisovali panovníkom len minimum tažkých jedál, žiadne smotanové omáčky a stravu macimálne dvakrát denne.

Aké sú poruchy metabolizmu?

Jedna z hlavných porúch je porucha metabolizmu uhľovodanou, predstavujúcich podstatnú časť našej stravy. Ide o zložité cukry, ktoré musia byť rozkladané, aby ich telo dokázalo spracovať a energeticky využiť. Zemiaky, múka, veľa druhov zeleniny a ovocia prinášajú do nášho organizmu značne percento škrobov. Ešte väčším problémom je veľké množstvo stravy, ktoré v súčastnej dobe konzumujeme.

Keďže množstvo škrobov potom vysoko presahuje našu spotrebu, dochádza k veľmi častým poruchám ich metabolizmu - teda ich rozpadu. Nevyužité cukry spôsobujú značné civilizačné ťažkosti. V lepšom prípade sa začínajú ukladať do zásob v podobe tuku, a to ako podkožného, tak okolo orgánov.

Súvisia potraviny so psychikou?

Už starí Rimania vedeli, že z jedálnička vojakov svojich légií musia vypustiť sladkosti a inú mäkkú stravu, ktorá sa hodí skôr pre ženy, a je potrebné im naopak zaistiť ovsenú kašu a mäso. Pohanková kaša bola označovaná ako kaša vtipná, pretože zlepšovala funkciu mozgu a zbystrovala psychiku.

Dávejte si pozor na to, co jíte, ať vám to neublíží

Ako môžeme bojovať s poruchami metabolizmu?

Ak sa vyskytne porucha metabolizmu uhľohydrátov, je potrebné nie len odstrániť, ale predovšetkým znížiť prísun cukrov a škrobov. Ďaleko účinnejšia je samozrejme prevencia, ktorá spočíva najmä v príjme mnohých nižších dávok potravín, než na aké sme zvyknutí. Je potrebné, aby si ľudia aspoň čiastočne osvojili znalosti ochranných látok proti cievnym a nádorovým ochoreniam, ktoré možno organizmu zaistiť práve z potravín.

Čo je kľúčom k pochopeniu zdravej výživy?

Aby sme porozumeli stravovaniu, musíme najprv pochopiť slovo metabolizmus. Ide vlastne o spôsob, akým je strava v ľudskom organizme spracovaná. Začiatkom metabolizmu je pochopiteľne tráviaci proces, ktorý sa skladá z oslabenia potravy v ústach a natráveniu žalúdočnými kyselinami. Pri vstrebávaní cez stenu čreva dochádza k prvým metabolickým procesom, čo predstavuje pôsobenie niekoľkých tisícov enzýmov.

Ďalej tieto enzymatické procesy prebiehajú v krvnom systéme a v každom tkanive, aj keď za najdôležitejšiu sa považuje pečeň. Najmenej dôležité sú hormóny slinivky brušnej alebo hormóny štítnej žľazy, ktoré sa vedľa enzýmov podieľajú na metabolickom procese. Každá časť našej potravy musí byť metabolizovaná - žiadna nie je využiteľná vo forme, v ktorej ju používame.

V čom je nebezpečné ukladanie cukrov?

Tkanivo presýtené cukrami nielenže priťahuje vodu, a tu mnohí z nás trpia vodnateľnosťou tkaniva - teda prudkým pribúdaním na váhe eventuálne kolísaním váhy podľa množstva zadržanej vody. Ale aj cukry sú predovšetkým živnou pôdou pre plesne. Na sliznicách, ako sú napríklad sliznice čreva, gynekologických či dýchacích ciest, sa potom rozrastajú plesne rozkladajúce nevyužité cukry na pre ňu potrebnú energiu.

Vzniká tak chronické plesňové ochorenie, ktoré samo o sebe prináša problémy, ale narušuje tiež imunitu slizníc či vstrebávanie látok, ktoré obvykle sliznicami prechádzajú.

Ako sa zmenila výživa v novoveku?

Ešte len 20. storočie prinieslo nové poznatky o strave, predovšetkým v oblasti vitamínov a minerálov. Zároveň ale prinieslo tiež množstvo škodlivých látok - objavila sa priemyslová výroba, a tým aj konzumácia cukrového koncentrátu. Toto storočie ovládli konzervanty, farbivá, emulgátory a mnoho iných chemikálií. Výrazne stúpla konzumácia mäsa, a tým aj soli. Objavili sa priemyslovo vyrabané sladkosti a iné pochutiny, ztužené tuky a mliečne koncentráty.

To všetko malo za následok vzostup srdcovo-cievnych ochorení, a predovšetkým ich posun do nižších vekových skupín.

Najlepšie sa chudne a mení životný štýl v dvojici. Dvaja sa dokážu podporovať navzájom a výsledky sú potom viditeľnejšie. Nájdite si na online zoznamke partnera, ktorý vás bude podporovať.

[ivi]

Zdieľajte tento článok na: