Každý deň veľkonočného obdobia je iný
Prečo vajíčka na Veľkú noc? Aké sú tie správne symboly Veľkej noci? A aké typické veľkonočné pokrmy by na vašom stole nemali za žiadnu cenu chýbať?
Čo a v ktorý deň nesmie chýbať na vašom stole
- Na Popolcovú stredu by ste mali mať na vašom stole nejaké jedlo, ktoré bude od pohľadu škaredé. Urobiť môžete napríklad niečo, čo sa dá na tanieri natrhať, aby to nepôsobilo pekne.
- Zelený štvrtok si žiada jarnú polievku, najlepšie so žihľavou.
- Veľký piatok by mal byť v znamení pôstu.
- Na Bielu sobotu by mali byť pripravené tie pravé veľkonočné hody.
- A na nedeľný Boží hod by malo dominovať mäso.
Veľkonočné vajíčko
Existuje mnoho spôsobov, ako je vysvetľovaný význam vajec a veľkonočných sviatkov. Najčastejšie býva vysvetlenie, že je to preto, že vajíčko je tzv. zárodok života. V skorších dobách bolo úplne bežné, že bolo súčasťou veľkonočných ozdôb, ktoré sa dávali na cintoríny. Keďže sa teda vajíčko stalo súčasťou Veľkej noci, začalo sa zdobiť nepreberným množstvom spôsobov. Môžete použiť cibuľu, farbičky na vajíčka, atrament, ale aj lak na nechty, drôtiky, tí šikovnejší ich dokážu vyzdobiť ešte množstvom iných a náročnejších techník.
Recept na vajíčkovú nátierku
Vajíčkovú nátierku môžete urobiť nielen na Veľkú noc. Pochutnajú si všetci.
Budete potrebovať:
- 5 vajec
- smotanový syr a lučinu
- soľ
- korenie
- papriku na ozdobu
Postup
Vajíčka musíte uvariť natvrdo. Keď chladnú, tak ich musíte olúpať od škrupiny. Úplne vychladnuté a olúpané vajcia rozdelíte tak, aby ste pohodlne vybrali žĺtok. Bielky, ktoré vám zostanú, jemne nasekáte. Žĺtky zmiešate s 300 gramami smotanového syra, je dobré využiť z jednej tretiny i lučinu. Vzniknutú zmes zmiešajte s nasekanými bielkami. Namažte na pečivo a navrch ozdobte kúskom papriky.
Veľkonočný baránok
Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci je veľkonočný baránok. Je to symbol kresťanskej tradície, ktorý je veľmi starý. Baránok je symbol tzv. "Božieho Baránka". Preto by na žiadnom stole nemal chýbať a každý by si ho mal upiecť.
Recept
Na cesto budete potrebovať:
- 240 gramov polohrubej múky
- 200 gramov práškového cukru
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 2 celé vajcia veľkosť M
- 1 vanilkový cukor
- citrónovú kôru
- citrónovú šťavu
Na polevu a ozdobu budete potrebovať:
- 100 cukru múčky
- bielok a citrónovú šťavu
- alebo ho môžete poliať polevou z čokolády
- 2 mandle
Postup
Vo veľkej miske zmiešate žĺtky, dve celé vajcia, vanilkový cukor a cukor krupicu, citrónovú kôru a tiež citrónovú šťavu. Celé to vyšľaháte do peny a do tejto peny pomaly a postupne vmiešate ušľahaný sneh, ktorý ste si vytvorili zo štyroch bielkov. Formu na baránka je potrebné vymazať poriadne tukom, či vyliať olejom a následne vysypať hrubou múkou. Dajte si pozor, aby ste nevynechali žiadny záhyb. Baránka budete piecť v rúre, najlepšie predhriatej, na teplotu 190 stupňov celzia. Potom, čo sa upečie dozlatista a vy ho ešte horúceho vyklopíte, necháte ho vychladnúť. Následne je pripravený na polevu a zdobenie. Môžete zvoliť buď čokoládovú, ktorú zakúpite jednoducho v obchode alebo môžete urobiť sviežu citrónovou, ktorú vytvoríte zmiešaním cukru múčky a citrónovej šťavy. Dve mandle, ktoré boli spomenuté v potrebných ingredienciách, sú na ozdobenie očí. Na krk môžete uviazať ešte napríklad červenú mašličku.
Veľkonočný zajačik
Zajačik má byť symbolom šťastia. V dnešnej dobe je zajačik ten, ktorý nosí vajíčka čokoládové. A údajne by to malo byť preto, že sa zajace na jar túlajú okolo ľudských obydlí a hľadajú nejakú potravu po zime. A pretože ho ľahko vyplašíte, je to najreprezentatívnejší spôsob, ako môžu byť tajne roznášané veľkonočné vajcia. Tradičným znakom Veľkej noci by mal byť upečený chleba, v tvare zajaca, do ktorého by sa mali položiť nazdobené veľkonočné vajcia. Preto možno vznikla aj tá predstava toho, že veľkonočné vajce roznáša po okolí práve veľkonočný zajačik. Veľmi obľúbeným zvykom a hrou pre deti je hľadanie schovaných ozdobených vajíčok a nádielky niekde vonku, napríklad na záhrade.
Recept na domáci chlieb v rúre
Na cesto budete potrebovať:
- kilogram hladkej múky
- 2 lyžice octu
- 60 gramov droždia
- 2 - 3 lyžičky soli
- 2 lyžice rasce
- štipku cukru
- vlažnú vodu
Postup
Začnite výrobou kvásku. Do veľkej misky nasypte kilogram hladkej múky, urobte do nej jamku, rozdrobíme droždie, nalejte vlažnú vodu a posypte cukrom. Celé to nechajte chvíľku napučiavať. Potom všetko spojte dohromady a pridajte ocot, soľ, rascu a poriadne spracujte, aby sa cesto nelepilo na steny misky. Nechajte všetko chvíľku oddýchnuť a následne vytvarujte bochník, ktorý pečte na plechu v rúre na cca 200 stupňov celzia. Kým ho zatvoríte do rúry, potrite ho vyšľahaným vajíčkom alebo vodou, posypte rascou a soľou. Rúru je lepšie mať vopred predhriatu.
Veľkonočná plnka
Čo budete potrebovať:
- veku alebo 10 rožkov
- žihľavy
- 10 vajec
- korenie
- soľ
- údené mäso, aspoň pol kila
Postup
Údené mäso je nutné prvýkrát uvariť. Vývar, ktorý vám vznikne, nevylievajte. Veku alebo spomínané rožky pokrájame na kocky, rovnako tak ako vychladnuté a uvarené údené mäso. Ušľaháme si sneh z piatich bielkov. Päť zvyšných žĺtkov zmiešate s piatimi vajcami celými a pridáte našľahaný sneh. Všetko zmiešate, pridáte pokrájané mäso, soľ, korenie, pokrájanú žihľavu. Celé budete piecť v rúre asi na 180 stupňov celzia, dozlatista.
Mazanec
Na cesto budete potrebovať:
- 500 gramov polohrubej múky
- vanilkový cukor
- 250 ml mlieka
- 100 gramov cukru krupica
- 100 gramov masla
- 25 gramov droždia
- 3 žĺtky
- podľa chuti mandle, hrozienka, kandizované ovocie
- bielok na pomazanie
Postup
Najprv vo veľkej miske zmiešajte spomínané množstvo múky, pridajte žĺtky, cukor, vlažné mlieko, vopred vytvorený kvasok a maslo, ktoré si rozpustíte. Celé to musíte spracovať dohromady, opäť tak, aby sa vám cesto na misku nelepilo. Počas miesenia pridajte mandle, hrozienka, kandizované ovocie podľa vašej chuti. Celé takto spracované cesto, nechajte vykysnúť na teplom mieste, prekryté suchou utierkou. Keď cesto vykysne, urobte bochníky a nechajte ho ešte chvíľu odpočinúť na plechu, než ho dáte do predhriatej rúry. Ako posledný krok ho potriete bielkami a posypte mandľami. Doba pečenia sa odporúča na dvadsať až dvadsaťpäť minút. Najprv na 180 stupňov celzia a potom o niečo nižšie, cca 120. Podávať ho môžete pocukrovaný, s marmeládou, nutellou alebo maslom.
A ak si nie ste istí, že by ste si dokázali sami vytvoriť nejakú typickú veľkonočnú pochúťku, môžete sa porozhliadnuť aj u vás v obchode. Určite nájdete nepreberné množstvo s veľkonočnou tématikou a bez práce. Nakúpiť veľkonočné dobroty môžete v Žiline, v Nitre, v Trnave proste kdekoľvek.
[Kač]