Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Je to potravinová alergia, alebo intolerancia?

1.marec 2019
Je to potravinová alergia, alebo intolerancia?

Keď trpíte neznášanlivosťou jedla, príznaky obvykle začínajú počas niekoľkých hodín potom, čo zjete niečo, čo vám nerobí dobre. Zatiaľčo príznaky potravinových intolerancií sa líšia, najčastejšie postihujú tráviaci systém, kožu a dýchaci systém.

Potravinové alergie sa líšia od potravinovej intolerancie, hoci to niekomu môže pripadať úplne totožné, tak nieje. Potravinová alergia je vlastne taká odpoveď imunitného systému vášho tela, zatiaľčo potravinová intolerancia je niečo odlišné. Osoba s neznášanlivosťou nemôže správne stráviť látku v niektorých potravinách, často preto, že má tzv. enzýmový nedostatok (zlú stráviteľnosť). Potravinová alergia sa ale nevzťahuje na tieto enzýmové nedostatočnosti.

Symptómy

Potravinová alergia a potravinová intolerancia majú rôzne príznaky.

Príznaky alergie

Alergická reakcia na potravu môže spôsobiť:

  • žihľavku
  • svrbenie
  • opuch tváre, úst a jazyka
  • opuch krku a dýchacích ciest, čo vedie k problémom s dýchaním
  • závrate, závrate a mdloby
  • gastrointestinálne príznaky, vrátane zvracania a hnačiek
  • náhly pokles krvného tlaku
  • rýchly, nepravidelný puls
  • strata vedomia

Pokiaľ dôjde k opuchom v dýchacích cestách, bude pre človeka obtiažne dýchať. Pokiaľ sa dýchacie cesty uzavrú, môže sa to stať dokonca aj smrteľné. Alergická reakcia sa môže objaviť úplne nečakane. Pokiaľ sa pri nejakej osobe prejavia príznaky alergickej reakcie, potrebuje okamžitú lekársku pomoc.

Veľmi silná alergia, tzv. anafylaxia

Osoba s alergiou môže mať miernu reakciu, ale aj tiež veľmi silnú a veľmi vážnu. Asi dvadsať percent ľudí s alergiou má vážnu reakciu. Anafylaxia sa môže pohybovať v rozmedzí od miernej až po život ohrozujúcu.

Príznaky anafylaxie zahrňujú:

  • kožné reakcie
  • opuchy
  • problémy s dýchaním
  • náhly pokles krvného tlaku

Každý, kto vie, že má nejakú alergiu a môže mať vážnu reakciu, by mal mať vždy pri sebe patričné lieky a všetkým blízkym osobám o svojom probléme povedať.

Príznaky intolerancie

Potravinová neznášanlivosť často vedie predovšetkým k črevným bolestiam.

Medzi hlavné príznaky potravinovej intolerancie patrí:

  • nadúvanie
  • bolesť brucha
  • hnačka
  • zvracanie

Niektoré príznaky potravinovej alergie a potravinovej intolerancie môžu byť podobné. To činí presnejšiu diagnózu obťiažnejšou. Enzýmy sú potrebné k úplnemu stráveniu potravín. Pokiaľ niektoré z týchto enzýmov chýbajú alebo sú v nedostatočnom množstve, môže dôjsť k narušeniu správneho trávenia.

Intolerancia alebo alergia môžu byť na rôzne potraviny

Na laktózu

Ľudia, ktorí netolerujú alebo majú priamo alergiu na laktózu, nemajú dostatok laktázy, čo je enzým, ktorý rozkladá mliečny cukor (laktózu) na menšie molekuly, aby ho telo mohlo ďalej rozkladať a vstrebať črevom. Pokiaľ laktóza zostane v zažívacom trakte, môže to spôsobiť krče, bolesť žalúdka, nadúvanie, hnačku a plynatosť.

Na mliečne bielkoviny

Ľudia s alergiou alebo intoleranciou na mliečne bielkoviny majú podobné príznaky ako osoby, ktoré majú problém s laktózou. Preto sú osoby neznašajúce laktózu bežne zle diagnostikovaní. Neznášanlivosť laktózy je častá pri deťoch s opakujúcimi sa alebo veľmi častými bolesťami brucha. Takmer všetké potraviny vyžadujú enzým pre správne trávenie. Nedostatočnosť enzýmov je bežnou príčinou neznášanlivosti voči potravinám.

Je to potravinová alergie, nebo intolerance?

Na lepok

Niektorí ľudia po jedle zažívajú nepríjemnú reakciu, ale to nutne nemusí znamenať neznášanlivosť lepku. Každý, kto má podozrenie, že môže mať akékoľvek problémy s lepkom, by sa mal obrátiť na lekára, pretože lepok môže byť dôležitým zdrojom rôzných živín. Ide o poruchu v imunitnom systéme, telo reaguje na bežnú látku, na lepok, čo je zmes bielkovín nachádzajúcich sa v žite, pšenici, ovse a ďalších obilninách.

Chemické príčiny neznášanlivosti potravín

Niektoré chcemikálie v potravinách a nápojoch môžu spôsobiť intoleranciu, vrátane amínov v niektorých syroch a kofeínu v káve, čaji a čokoládach. Niektorí ľudia sú na tieto chcemikálie náchylnejší než iní. Pri výskyte amínov platí jedno veľmi dôležité pravidlo, čím je mäso čerstvejšie, tým menej amínov sa v ňom nachádza. Mali by ste sa preto vyvarovať konzumácii starého mäsa a vsadiť radšej na lepšiu kvalitu. Krajané alebo mleté mäso rýchlejšie podlieha skaze. Pri konzumácii týchto látok sa môžu objaviť tie isté príznaky:

  • vysoký tlak alebo naopak nízky tlak
  • bolesti hlavy a migréna
  • zrýchlená srdcová frekvencia
  • problémy s dýchaním
  • vyrážky
  • nadmerné potenie
  • zvracanie a žalúdočné poblémy
  • a samozrejme bohužiaľ tiež anafylaktický šok

Otrava potravinami

Niektoré potraviny majú prirodzene sa vyskytujúce chcemikálie, tzv. toxíny, ktoré môžu mať toxický účinok na človeka, čo spôsobuje hnačku, nevoľnosť a zvracanie.

Prírodný výskyt histamínu v niektorých potravinách

Niektoré potraviny, napríklad ryby, ktoré nie sú správne skladované, môžu obsahovať väčšie množstvo histamínu, tzv. hniloby. Rad ľudí je na toto obzvlášť citlivý a vadí im prirodzene sa vyskytujúci histamín, ktorý u nich vyvoláva kožné vyrážky, brušné krče, hnačku, zvracanie a nevoľnosť.

Diagnóza

Nieje ľahké určiť, či má niekto potravinovú neznášanlivosť alebo alergiu, pretože sa príznaky a prejavy často prekrývajú. Niektoré vzory symptónov môžu mať problém rozlíšiť aj lekári. Vo väčšine prípadov symptómy potravinovej intolerancie trvajú dlhšie než potravinové alergie. Pacientom je odporučené písať si denník a zaznamenávať, ktoré potraviny konzumovali, aké boli príznaky a kedy sa objavili. Údaje v denníku môžu pomôcť lekárovi určiť, ktoré potraviny spôsobujú nežiadúce reakcie a aké kroky a opatrenia je potrebné podniknúť. Neznášanlivosť na pravidelné konzumované potraviny môže mať za následok nežiadúce reakcie, ktoré sa vzájomne prelínajú. Keď k tomu dôjde, je ťažšie určiť, ktoré potraviny sú vlastne na vine. Existuje vyššie riziko, že chronický stav alebo choroba bude chybne diagnostikovaná.

Kožné a krvné testy nie sú na sto percent spoľahlivé

Kožný test určuje reakciu pacienta na určité potraviny. Malé množstvo podozrivého jedla je umiestnené na koži pacienta. Koža je pichaná ihlou, čo umožňuje, aby časť jej látky prenikla pod povrch kože. Alergickí ľudia budú reagovať so zvýšenou vyrážkou. Krvné testy merajú hladiny protilátok imunoglobinu. A ani tieto testy nie sú stopercentne spoľahlivé. Prítomnosť protilátok môže byť súčasťou normálnej ľudskej reakcie a podľa najrôznejších štúdií je to reakcia skôr tolerančná než žiadúca. Ale bohužiaľ okrem krvných testov na intoleranciu na laktózu a celiakiu neexistuje žiadny spoľahlivejší a presnejší test k identifikácií potravinovej intolerancie. Najlepším diagnostickým nástrojom je vyvážená strava, známa tiež ako eliminačná. Taká stava, kde všetko, čo jete, zapisujete a pozorujete, čo to s vámi robí. A vždy, keď vám je z niečoho zle, tak to nabudúce zo svojho jedálnička jednoducho vynecháte. Najlepšou liečbou pre neznášanlivosť jedla je buď vyhýbať sa určitým potravinám, alebo jesť ich menej často a v menších množstvách, rovnako ako užívanie doplnkov, ktoré môžu pomôcť pri trávení.

Potravinová neznášanlivosť nieje rovnaká ako potravinová alergia, aj keď niektoré príznaky môžu byť podobné. Ak máte teda iba trochu nejaké podozrenie, že by ste mohli byť na niečo alergickí alebo intolerantní, neváhajte navštíviť svojho praktického lekára alebo nejakého odborného lekára, aby ste si tento fakt naozaj overili. Následky môžu byť fatálne, pretože anafylaktický šok môže prísť veľmi rýchlo. Odborníkov na stravovanie nájdete v každom meste - v Bratislave, Banskej Bystrici, KošiciachTrenčíne alebo napríklad v Žiline.

[kač]

Zdieľajte tento článok na: