Domov

Zoznamovací dotazník

Fotozoznamka

Lifestyle magazín

Registrovať teraz

Dajte si mladý kokos

23.júl 2014
Dajte si mladý kokos

Väčšina z Vás pozná klasický kokosový orech. Avšak nie každý má povedomie o tom, že existuje jeho "mladší" variant nazývaný mladý kokos. Zjednodušene povedané mladý kokos produkuje viac vody a zrelý viac dužiny.

Jedná sa o nie úplne zrelý klasický kokos, ktorého voda je príjemne sladká a dužina mäkká a ľahko stráviteľná. Voda z mladých kokosov nielen skvelo chutí, ale je zároveň plná enzýmov a doslova nabitá elektrolytmi, ktoré Vám dodajú veľa energie. Nie nadarmo sa hovorí, že kokosová palma je tým najlepším prírodným filtrom na vodu na svete. Hlavnými producentmi mladých kokosov sú Filipíny a Thajsko.

Nutričné ​​hodnoty mladého kokosu

Mladý kokos je bohatý najmä na minerálne látky a sacharidy. Oproti zrelému kokosu obsahuje oveľa menej tuku a oveľa viac sacharidov. To ho robí lepšie stráviteľnou a energiou nabíjajúcou potravinou. V nasledujúcej tabuľke je zobrazené porovnanie nutričných hodnôt mladého a zrelého kokosu:

Priemerné hodnoty v jednom orechu: Mladý kokos Starý kokos
Kalórie 140 283
Tuk 3g 27g
Nenasýtený tuk
3g 24g
Cholesterol 0g 0g
Sacharidy 28g 12g
Vláknina 2g 7g
Cukor 15g 5g
Bielkoviny 2g 3g
Vápnik 17% dennej potreby 1% dennej potreby

Z tejto tabuľky je úplne zréjme, že mladý kokos je úplne odlišná potravina ako kokos zrelý a podobajú sa skôr svojou špecifickou kokosovou arómou, než čímkoľvek iným.

Ako mladý kokos spracovať a jesť

Mladý kokos sa predáva v bielej dužine, ktorá sa na plantážach osekáva, aby nezabrala toľko miesta. Ideálny postup je túto dužinu hore osekať a kladivkom opatrne rozklepnúť jeho tvrdý obal. Vodu vylejeme ideálne do vysokorýchlostného mixéra a dužinu vydlabeme lyžicou. Potom ju škrabkou zbavíme zvyškov drevenej šupky a pridáme do mixéra. Potom už len stačí riadne rozmixovať a máme to najlepšie a najchutnejšie mlieko aké si dokážeme predstaviť. Pre ilustráciu ako spracovanie mladého kokosu vyzerá iba s ostrým nožom sa môžete pozrieť v tomto krátkom videu:  

Takto vzniknuté mlieko môžeme ďalej pretvárať na jogurt ,alebo ho použiť napríklad do zmrzliny či zákusku. Dalo by sa povedať, že ho možno použiť aj ako zdravšiu a chutnejšiu vegánsku alternatívu k mlieku kravskému.  

Najväčším problémom je u nás v súčasnej dobe túto blahodárnu surovinu zohnať. Vo väčších mestách odporúčam obísť obchodíky so zdravou výživou. Ak bývate na dedine, budete zrejme odkázaní na internet. Tu však dajte pozor na čerstvosť, pretože mladý kokos sa kazí oveľa rýchlejšie ako starý! dobrú chuť.

[sam]

Zdieľajte tento článok na: