Čo ešte neviete o jahodách?
Vedeli ste, že...?
- Jahody patria medzi ruže.
- Priemerne jahoda má zhruba 200 zrniečok.
- Jahodové zrniečka obsahujú zinok.
- Jahody by sa mali zbierať ráno, keď sa zbierajú chladné vydržia dokonca až 5 dní.
- Neumývajte jahody pod vodou, prichádzate o ich vôňu.
- Na Slovensku sa začali pestovať až v 19. storočí.
Vitamíny a minerály v jahodách
- Jahody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, antioxidantu nevyhnutného pre zdravie imunitných a kožných ochorení.
- Mangan - tento stopový prvok je často obsadený vo veľkom množstve v celých zrnách, v strukovinách, ovocí a zelenine a je dôležitý pre mnoho procesov vo vašom tele.
- Folát (vitamín B9 - kyselina listová) - dôležitý pre normálny rast tkanív a funkciu buniek a je zásadný predovšetkým pre tehotné ženy a staršie osoby.
- Draslík - tento minerál sa podieľa na mnohých základných telesných funkciách, ako je regulácia krvného tlaku.
- V menšej miere jahody tiež poskytujú železo, meď, horčík, fosfór a vitamíny B6, K a E.
Čo je to jahodová alergia?
Zakúsnutie sa do zrelej jahody môže byť skvelý pôžitok. Ale pokiaľ máte jahodovú alergiu, jesť tieto bobule môže spôsobiť rad problémov. Môžete si všimnúť vyrážky, podivný pocit v ústach alebo dokonca závažnejšie reakcie, ako je nebezpečná a niekedy aj smrteľná anafylaxia. Pokiaľ ste alergickí na jahody, budete sa musieť tomuto ovociu vyhnúť a možno aj ďalšiemu podobnému, aby sa zabránilo alergickej reakcii.
Aké sú príznaky?
Príznaky potravinovej alergie sa môžu prejaviť počas niekoľkých minút alebo až dvoch hodín po použití určitého jedla.
Príznaky alergie na potraviny zahrňujú:
- stiahnuté hrdlo
- svrbenie alebo brnenie úst
- kožné vyrážky, ako sú koprivka alebo ekzém
- svrbivá pokožka
- kašeľ
- nevoľnosť a bolesti žalúdka
- zvracanie alebo hnačka
- závrat
Môžete byť schopní liečiť mierne alebo stredne závažné alergie pomocou antihistaminik. Tie sú dostupné v lekárni na voľný predaj a môžu znížiť príznaky. Voľno predajné lieky ale nepomôžu, pokiaľ máte závažnú alergickú reakciu.
Závažná alergia
Závažná alergia na jahody môže mať za následok život ohrozujúcu alergickú reakciu nazývanú anafylaxia. Anafylaxia spôsobuje niekoľko symptónov súčastne a vyžaduje okamžitú liečbu.
Príznaky závažnej alergickej reakcie tahrňujú:
- opuch jazyka
- upchaté dýchacie cesty alebo opuch v hrdle
- závažný pokles krvného tlaku
- rýchly pulz
- závrate
- strata vedomia
Ako je to bežné?
Alergická reakcia na jahody znamená, že máte potravinovú alergiu. Potravinové alergie sú celkom bežné. Alergie na ovocie a zeleninu sú stále bežné, ale vyskytujú sa menej často, oproti ostatným alergiám.
Aké sú príčiny?
Potravinové alergie sa objavujú, keď imunitný systém reaguje na potravu, ktorú ste jedli. Niekedy stačí aj púhy dotyk. Váš imunitný systém omylom identifikuje toto jedlo ako niečo zlé, ako sú baktérie alebo vírus. V reakcii na to vaše telo vytvára chemický histamín a uvoľňuje ho do krvného obehu. Histamín môže spôsobiť mnoho príznakov, ktoré sa pohybujú v rozsahu závažnosti.
Všetko, čo potrebujete vedieť o jahodách
Čerstvé letné jahody sú jedným z najobľúbenejších, osviežujúcich a výživných plodov. Majú silný obsah antioxidantov a nezvyšujú rýchlo hladinu cukru v krvi človeka, čo je ideálnou voľbou pre tých, ktorí majú cukrovku a je to zároveň bezpečné, chutné doplnenie akejkoľvek stravy.
Ovocie a zelenina všetkých druhov, vrátane jahôd, ponúkajú mnoho výhod pre zdravie. Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že konzumácia 400 gramov ovocia a zeleniny denne môžu znížiť riziko srdcových ochorení, cukrovky a rakoviny. Sacharidy v jahodách sa skladujú prevažne z vlákniny a jednoduchých cukrov. Majú relatívne nízky GI a nemali by pôsobiť veľké zvýšenie hladiny cukru v krvi.
Výhody
Jahody poskytujú rad potencionálnych výhod a môžu podporiť obranyschopnosť organizmu proti roznym ochoreniam. Existuje viac ako 600 odrôd jahôd.
Prevencia srdcových ochorení
Jesť jahody môže pomôcť predchádzať srdcovým ochoreniam. Jahody môžu mať preventívny účinok proti srdcovým ochoreniam v dôsledku ich vysokého obsahu polyfenolov. Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré sú dobre pre vaše telo. Jahody znižujú riziko typu infarktu známy ako infarkt myokardu. Obsahujú aj protizápalové činidlo, ktoré znižuje riziko aterosklerózy a obsah vlákniny a draslíku v jahodách tiež podporuje zdravie srdca.
Prevencia mrtvice
Bolo zistené, že mierne znižujú riziko mozgovej príhody.
Rakovina
Silné antioxidanty v jahodách môžu pôsobiť proti voľným radikálom. To naznačuje, že temto faktor by mohol inhibovať rast nádoru a znížiť zápal v tele. Zatiaľčo žiadne ovocie nepôsobi ako priama liečba rakoviny, jahody a podobné plody by mohli pomôcť znížiť riziko, že sa u niektorých ľudí vyvinie ochorenie.
Krvný tlak
Vzhľadom k ich vysokému obsahu draslíku môžu jahody priniesť výhody ľuďom, ktorí majú zvýšené riziko vysokého krvného tlaku tým, že pomáhajú vyrovnať účinky sodíka v tele. Nízky príjem draslíka je rovnako dôležitým rizikovým faktorom pre vysoký krvný tlak ako vysoký príjem sodíka. Jahody sú sladké a zároveň aj skvelým spôsobom, ako pomôcť ľuďom konzumovať viac draslíka v ich strave.
Zápcha
Jesť potraviny, ako sú jahody, hrozno, melón, ktoré majú vysoký obsah vody a vlákniny môžu pomôcť hydratovať telo a udržovať pravidelné pohyby čriev. Vláknina je nevyhnutná je nevyhnutná pre minimalizáciu zápchy. Vláknina vo výžive je dôležitá pre krmenie priateľkých baktérií v črevách a zlepšenie zdravia tráviacého ústroja. Sú tiež užitočné pri chudnutí a pomáhajú predchádzať mnohým ochoreniam.
Afrodiziakum
Premýšľate o to, prečo sú jahody tak veľkou časťou Valentína? Mnohé kultúry považujú jahody za prírodné afrodiziakum, zvlášť keď sa ponorí do čokolády. Táto viera je tak silná, že sú dokonca symbolom Venuše a Ríma a v niektorých krajinách sú dávané ako darčeky novomanželom.
Vitamín C
Zatiaľčo vaša myseľ môže najprv myslieť napríklad na pomaranče, pokiaľ ide o vitamín C, jahody sú ďalším veľkým zdrojom tohoto vo vode rozpustného vitamínu. Pravdepodobne už viete, že vitamín C je vhodný pre váš imunitný systém, ale vedeli ste tiež, že je skvelý aj pre vašu pleť, krvné cievy, kosti, zuby a kolagén? Navyše pomáha telu absorbovať foláty (kyselina listová) a železo, ktoré sú tiež dôležité pre vaše telesné funkcie. Lekári a dietológovia vždy doporučujú konzumovať vitamín C pravidelne, pretože je to vitamín, ktorý vaše telo nemôže uložiť. Vylučujeme všetok, ktorý nepoužívame, čo je ďalší dôvod, prečo by sa jahody mali stáť súčasťou vašej potravinovej každodennej rutiny.
A v zrovnaní s pomarančami, môžu skutočne poskytnúť viac vitamínu C a dokonca aj menej kalórií.
Máte chvíľku voľného času? Neváhajte a vyrazte na samozber jahôd. Môžete si potom upiecť napríklad tvarohové knedlíky s jahodami, jahodovú bublaninu, jahodové rezy alebo jahodový koláč.
Jeden rýchly a ľahký recept na jahodové knedlíky
Budete potrebovať na cesto:
- 2 vajcia
- 500 gramov plnotučného tvarohu, najlepšie vo vaničke
- 4 žemle, nakrájané na malé kocky
- detská krupička na obaľovanie
- štipka soli
- jahody
Budete potrebovať na ozdobenie:
- 400 gramov strúhaného tvarohu
- práškový cukor na posypanie
- 130 gramov rozpusteného masla na záverečné preliatie
Postup:
Rozmiešajte vajcia s tvarohom a vypracujte hladké cesto. Pridať môžete aj niekoľko kociek zo žemle. Do vypracovaného cesta zabaľte vždy po jednej jahode (bez stopky). Všetky hotové a zabalené knedlíky môžete nakoniec obaliť v krupici. Potom ich vložte do vriacej vody. Hrniec by mal byť väčší pretože knedlíky po uvarení budú plávať smerom hore, a navyše trochu narastú.
Jahody sú plné vitamínov a navyše sú sladké a šťavnaté a skvelé chutia. Pridajte ich do svojho jedálnička. Všade teraz prebiehajú samozbery, tak si môžete zájsť urobiť zásoby do mrazáku alebo aby ste si urobili skvelé domáce marmelády. Vyrazte, možno tak niekde stretnete niekoho, s kým tam pôjdete budúci rok ako pár. A ak na náhody neveríte, skúste vedu - vedecký zoznamovací dotazník.
[kač]