Bylinná kúra pomáha od toxínov
Ako sa cítime cez jarné obdobie je len dôsledkom celoročného spôsobu života a záťaže, akú sme na organizmus navalili. Nazbierali sa nám prehrešky už od minulej jari, leta cez jeseň, zimu a vianočné hodovanie. Začať s jarnou očistou v polovici marca je už takmer neskoro. Naši predkovia už vedeli, keď dodržiavali fašiangy, že najlepší čas pre detoxikáciu organizmu je vo februári. Kto však zaváhal, môže proces očistenia podporiť bylinkovou kúrou. Najľahšie je nazbierané bylinky spariť horúcou vodou alebo ich vo vode rozmixovať. Detoxikačné jarné nápoje voňajú ako rozkvitnutá lúka a sú nabité minerálmi, vitamínmi, enzýmami, flavonoidmi a toľko potrebným, často zabudnutým, chlorofylom.
Zbierať môžeme v podstate čokoľvek, čo nám príde pod ruku: púpavy, sedmokrásky, ďatelinu lúčnu, šťavel, stavikrv, jablčník obyčajný, zádušník obyčajný, rebríček a mnoho ďalších. Žiadna rastlinka nie je burina, len si stačí prečítať herbáre a bylinkárov. Keby sme poznali to čo naše babičky a prababičky, nemuseli by sme podporovať farmaceutické spoločnosti a stačili by nám lúčne a lesné kvety. Niektoré bylinky sú jedlé a stráviteľné aj čerstvé, iné je lepšie tepelne upraviť napríklad spariť horúcou vodou alebo primiešať do jarnej plnky.
Základom je žihľava
Žihľava nielen čistí, ale dodáva telu aj živiny. Teda žihľavová plnka nie je len výborným pokrmom, ale ak obsahuje aj natrhané mladé výhonky žihľavy, je aj skvelým pomocníkom s jarnou očistou. Čerstvo natrhaná žihľava by mala tvoriť základ bylinkových nápojov. Zdraví jedinci môžu piť aj zelené nálevy z vylisovanej žihľavovej šťavy alebo žihľavy rozdrvenej a zmiešanej s vlažnou až studenou vodou. Kto trpí alergiami a nie je zvyknutý na túto rastlinu surovú a neupravenú, odporúča sa mu zaliať jej výhonky horúcou vodou a nechať lúhovať. Žihľavu by sme nemali piť samotnú, ale vždy v nejakej bylinnej zmesi.
Dary rozkvitnutej jarnej lúky
Veľmi obľúbenou a dôležitou rastlinkou je púpava čiže smotánka lekárska. Konzumovať možno jej lístky napríklad v šaláte, dôležitý je koreň smotánky. Ten podporuje pečeň, žlčník a celý tráviaci trakt. Zbiera sa pred rozkvetom púpavy a ani usušený nestráca na sile. Na jar sa pije šťava z čerstvého koreňa a možno ho pridať aj do jarného nápoja.
Bez skorocelu ani krok. Kto má suchozemskú korytnačku, vie, ako si pochutnáva na čerstvých lístkoch skorocelu. Aby nie, keď je to prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje imunitný systém a ochráni nás pred chrípkou, oparmi a inými neduhmi. Skorocelové lístie môžeme pridať do šalátu, drvené bylinné zmesi s vlažnou vodou alebo spariť a pripraviť ako čaj. Obľúbený je sušený skorocel, ale ten si môžeme šetriť na zimu.
Sedmokráska stimuluje pečeň, žlčník a podľa povier sú po nej ženy krajšie. Okrem iného pomáha od kŕčov, ale pozor na jej zľahka preháňacie účinky. Pochúťkou je napríklad domáci chlieb natretý pravým maslom a posypaný kvietkami sedmokrásky. Čarovne pôsobí v šalátoch a samozrejme sa z nej dá uvariť čaj alebo ju možno pridať do jarného zeleného nálevu. Sedmokráska má naozaj veľké množstvo využitia.
Nezabudnime na zádušník obyčajný (brečtanovitý). Ten patrí k liečivým bylinám aj k pikantnému koreniu. V Čechách sa radí medzi pôvodnú vegetáciu a často je k videniu ako ozdoba múrikov, keďže jeho drobné fialové kvety vytvárajú rozkošnú prírodnú dekoráciu. Pridať ho možno do polievok namiesto korenia alebo nasekať do varených zemiakov. Pomáha stimulovať metabolizmus a zároveň ho aj ochraňuje pred nepriaznivými vplyvmi z vonku.
[paf]