Amalaki alebo indický egreš, poznáte ho?
Amalaki - alebo, ako nadpis napovie, nazývaný tiež indický egreš, je plodina, ktorá má neobyčajné množstvo vitamínu C a antioxidantov. Vyznačuje sa tiež mnohými názvami. Môžete ju nájsť pod pomenovaním Amla, Amlaka, Amlaki, Embilika lekárska alebo nebeské (či božské) ovocie. Pochádza z Indie, kde si ho veľmi cenia a je považovaný za posvätný strom. Rastie vo výške 200-2000m nad morom a je veľmi podobný našim egrešom, ale je väčší, o priemere asi 3-5cm.
Amalaki a ayurvéda
Ayurvédske lekárstvo amalaki používa už po dlhé stáročia ako najúčinnejší prostriedok pre udržanie dobrého zdravia, celkovú regeneráciu organizmu, dosiahnutie vysokého veku a mladistvého vzhľadu. Chute, ktoré sa vnímajú pri jeho konzumácii sú kyslosť, trpkosť, sladkosť, horkosť a ostrosť a tieto chute vyrovnávajú tri energetické princípy Váta, Pitta, Kapha. Navyše spolu s ďalšími plodmi Bibhitaki a Haritaki tvorí známu ayurvédsku kombináciu Triphala, ktorá podporuje zdravie, duševnú i fyzickú odolnosť organizmu a imunitný systém.
Obsah vitamínov a iných prospešných látok
Čím je amalaki najznámejšie u nás i vo svete je jeho obsah vitamínu C. Obsah tohto vitamínu v 100g amalaki (čo je 538mg, v jednom plodu je to potom 3000 mg!) sa dá prirovnať ku 2kg pomarančov, 6kg banánov alebo 15kg jabĺk. Tu je vidieť, že je to naozaj ovocie "nabyté" vitamínom C. Je nutné dodať, že potreba vitamínu C je individuálna. "Normálny" jedinec by mal prijať aspoň 60mg tohto vitamínu. Ak vás ale trápi nejaká choroba dýchacích ciest, diabetes, porucha imunity, alebo ste športovec, fajčiar, alkoholik alebo vo veľkom strese, vaše potrebné množstvo sa môže vyšplhať až na 100-150 mg. Ak do svojho tela nedostávate dostatok vitamínu C, môže sa to prejaviť náchylnosťou k infekciám, krvácaním ďasien alebo únavou. Amalaki je prírodným zdrojom tohto vitamínu, ktorý sa oveľa lepšie vstrebáva než synteticky vyrobený.
Okrem vitamínu C môžeme v amalaki nájsť aj celý rad antioxidantov (to sú látky, ktoré znižujú a spomaľujú bežný oxidačný proces, ktorý má na svedomí starnutie a odumieranie buniek) a bioflavonoidov (a to sú látky, ktoré podporujú odolnosť bunkových stien, ktoré sú dôležité proti prenikaniu škodlivých látok - voľných radikálov). To už za to stojí, že? To ale nie je všetko. Okrem toho ešte obsahuje silnú koncentráciu esenciálnych aminokyselín. Minerálne látky a ďalšie vitamíny tiež nie sú výnimkou, takže v amalaki nájdeme aj vápnik, železo, fosfor, chróm, zinok meď, karotén a vitamín B1 a B2. Človek by nepovedal, čo jeden taký plod v sebe dokáže ukrývať.
Účinky amalaki
Keď vezmete do úvahy obsah zdraviu prospešných látok v tomto ovocí, musí vám dôjsť, že nie sú bez účinku. Tento plod je naozaj schopný nám pomôcť v neprebernom rade chorôb a rôznych neduhov, ktoré nás trápia. Tu je malý výpočet, ale rozhodne to nie je všetko, čo amalaki dokáže.
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu
- znižuje hladinu cukru v krvi
- odstraňuje z tela toxíny
- zvyšuje počet červených krviniek (dobré pri anémii)
- podporuje funkciu obličiek a močových ciest
- zlepšuje zrak
- posilňuje pečeň
- bráni prekyslenie organizmu
- pomáha pri zápche
- zlepšuje kvalitu spermií
- pomáha znižovať nadváhu (zabraňuje metabolickej pasci)
- posilňuje srdce a mozog (vďaka tomu tiež patrí do skupiny potravín brainfood) a mnohé ďalšie ...
V akej podobe môžeme amalaki nájsť?
Určite je dobré spomenúť, že sa amalaki v čerstvej podobe v Slovenskej republike takmer nevyskytuje. Môžeme ale zohnať sušené plody, prášok z plodov alebo amalaki v kapsuliach. Dokonca sa dajú nájsť aj džemy (Čavanpraš - bylinné zaváraniny alebo želé z ayurvédskej medicíny) a v zahraničí aj 100% šťavy (džúsy). Dávajte si ale pozor na to, čo kupujete. Neznalý človek pravú Amalaku podľa oka nespozná. Ale keď ho ochutnáte, musíte cítiť zvieravo kyslú chuť, ktorá sa len tak niečim prebyť nedá.
Ako amalaki správne konzumovať?
Ako už bolo povedané, čerstvé plody sa na našom trhu ťažko (skôr vôbec) zoženú, a preto sa amalaki konzumuje sušené. Nie je to práve najlacnejšia záležitosť, ale kto by neobetoval pár eur pre svoje zdravie? Sušené plody vyzerajú ako plesnivé kamene. Asi ste sa teraz zarazili, ale je to pravda. Plody sa totiž krájajú (alebo lúpajú) na malé časti, ktoré potom po uschnutí vyzerajú ako kamene. Na niektorých sa môže objaviť aj kryštalizovaný cukor, ktorý vyzerá ako plieseň. Nie je sa ale čoho obávať, je to úplne normálne.
Na jednu konzumáciu si vezmeme asi 5-6 kúskov (5g) sušeného ovocia a dáme to cez noc namočiť do vody. Ráno ovocie zjeme a polovicu vody pijeme a druhou polovicou sa odporúča si opláchnuť tvár (proti starnutiu, k obnove buniek). Amalaki má prečisťujúce účinky, takže keby ste sa necítili najlepšie, stačí na dva až tri dni znížiť dávku, organizmus sa medzitým zbaví toho najväčšieho odpadu z vášho tela a vy môžete pokračovať v normálnej dávke. Ak sa rozhodnete pre kapsule, mali by ste ich užívať dvakrát denne po dobu najmenej troch mesiacov.
Je veľa dôvodov, prečo amalaki skúsiť - stojí za to hlavne pre svoje výborné účinky na naše telo, či už nejakou chorobou trpíte alebo jej chcete len predísť... Alebo vás napríklad len zaujíma jeho chuť. Určite pocítite, že váš zdravotný stav sa zlepšil. Tak s chuťou do toho!
[Lil]
Odkazy:
http://www.everest-ayurveda.cz/index.php?id=2&item_id=6&temp=6&products=6&it=r6
http://superpotraviny.webnode.cz/ovocne-stavy/amalaki/
http://www.spektrumzdravi.cz/amalaki-2